Bulgaristan’da Borisov, kaybederek kazandı

Bulgaristan’da dün yapılan genel seçimi, sandık çıkış anketine göre Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) kazandı. Ancak yaklaşık 10 yıldır iktidarda olan GERB seçimde güç kaybetti.

240 sandalyeli meclisin yeni temsilcilerini belirlemek için dün sandığa giden seçmen, 6 siyasi partiyi yüzde 4 seçim barajını aşırarak parlamentoya gönderdi.

Bakış haber sitesinin bildirdiğine göre, Borisov’un GERB partisi oyların yüzde 24,15’ini alırken, televizyon yıldızı şovmen Slavi Trifonov’un lideri olduğu ‘Böyle Bir Halk Var’ (İTN) oyların yüzde 17’sini alarak ikinci parti oldu.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ DE GÜÇ KAYBETTİ

Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 15,46’ısını alarak hezimet yaşadı ve üçüncü sıraya geriledi.

Sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) oyların yüzde 10’unu alırken, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise yüzde 9 sınırında kalarak beşinci parti oldu.

Küçük sol partilerin oluşturduğu ‘Ayağa Kalk! Kabadayılar Dışarı!’ isimli koalisyon ise yüzde 4 barajını kılpayı aşarak meclise girmeye hak kazandı.

Borisov hükümetinde Savunma Bakanlığı görevini yürüten Krasimir Karakaçanov’un lideri olduğu ırkçı ve aşırı milliyetçi İç Makedon-Edirne İhtilal Örgütü (VMRO) ise yüzde 4 sınırında bulunuyor. VMRO’nun meclise girip girmemesi oyların tamamının sayılmasıyla kesinleşecek.

Kayıtlı 6 milyon 355 bin 633 seçmenin bulunduğu Bulgaristan seçimlerinde, 30 siyasi parti ve koalisyondan toplam 6 bin 895 aday yarıştı.

10 yıl boyunca Bulgar siyasetine hakim olan Borisov’u zorlu bir pazarlık dönemi bekliyor. Çok parçalı parlamentodaki muhtemel koalisyon ortaklarından hiçbiri Borisov’un partisi GERB ile doğrudan işbirliğini istemiyor.