Artan vakalar yeni kısıtlamalarla frenlenecek

Başta başkent Bükreş olmak üzere birçok ilde yükselen vakalar nedeniyle sokağa çıkma yasakları genişledi. Enfekte ortalaması binde 7,5’un üzerindeki yerleşim yerlerinde gece sokağa çıkma yasağı saat 20’ye alındı. Aynı yasak, enfekte oranı binde 4 ile binde 7,5 arasında olan şehirlerde cuma, cumartesi ve pazar akşamları uygulanacak.

Ulusal Acil Durum Komitesi Başkanı Raed Arafat’ın perşembe akşamı açıkladığı tedbirlere göre, sokağa çıkma yasağının saat 20’de başladığı yerleşim yerlerinde tüm dükkanlar saat 18’de kapanacak.

Spor ve zayıflama merkezleri (fitness center), enfekte oranı binde 4’ün üzerinde olan yerleşim yerlerinde kapalı olacak.

Bu açıklamalar ışığında başkent Bükreş’te, cuma, cumartesi ve pazar günleri sokağa çıkma yasağı saat 20’de başlayacak; yasağa iki saat kala tüm ticari işletmeler kapatılacak.

Sözü edilen kısıtlamalar, enfekte ortalaması binde 3,5’un altına indiğinde kaldırılacak.

Katolik dünyasının dini bayramı olan Paskalya’da 3 Nisan gecesi ile Ortodoks dünyasının dini gecesi olan 1 Mayıs’ta akşam 20’den 02’ye kadar halkın sokağa çıkmasına mani olunmayacak.

Sözü edilen kısıtlamalar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra pazar günü yürürlüğe girecek.

İNGİLTERE GÜVENLİ ÜLKE OLDU

Tüm bu tedbirler açıklanırken, güvenli ülke listesi de güncellendi. İngiltere, riskli ülkeler grubundan çıkarıldı. Türkiye, Almanya ve Yunanistan’la birlikte İngiltere’den gelenler test ve karantina zorunluluğu olmaksızın Romanya’ya giriş yapabilecek. Sarı listede yer alan (riskli) ülkelerden gelenler, son 72 saat içinde negatif çıkmış test ibraz edecek, en az 10 gün karantinada kalacak.