Bükreş karantinadan kurtuldu, yeni önlemler yolda

Enfekte oranı binde 6,22’ye ulaşan başkent Bükreş için, karantina uygulamasından vazgeçildi. Ekonominin kalbi olan şehirde, ek kısıtlamaların getirilmesi gündemde.

Tartışmalara neden olan karantina konusu rafa kalkarken, Bükreş Halk Sağlığı Kurumu hükümete, mağazalarda her 4 metrekareye bir müşteri zorunluluğu, kademeli mesai uygulaması ve oyun salonlarının kapatılması gibi yeni kısıtlamalar önerdi.

Kamu kurumları ve özel işletmelere girişte ateş ölçümü ve ellerin dezenfekte edilmesi yükümlülüğünü bir kez daha hatırlatan Bükreş Halk Sağlığı Kurumu Müdür Yardımcısı Florentina İacob, işyerlerinin mesai saatlerini kaydırmalı olarak yeniden ayarlamasını istedi.

Hükümete teklif edilen kısıtlamlar arasında, kapalı mekanlarda tavkiye kursları (after school) gibi çocuklara yönelik aktivitelerin yasaklanması, binalar arasındaki parklarda çocuklara yönelik oyun alanlarının kapatılması, her türlü amatör sportif aktivitelerin yasaklanması da yer alıyor.

Gündeme getirilen diğer kısıtlamalar şöyle:

  • Düğün, vaftiz, cenaze gibi merasimlere en fazla 16 kişi katılabilsin.
  • Eğlence merkezleri, diskotek, gece kulübü, bar gibi mekanlar kapalı kalsın.

Soru üzerine aşı olanlara özel, kuralların gevşetilmesine yeşil ışık yakmayan İacob, ”Henüz böyle bir tavsiye yapamayız.” dedi.

Baştan beri karantinadan yana olan Bükreş Valisi Alin Stoica, ekonominin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan, ülke nüfusunun yüzde 10’unun yaşadığı şehirde, tedbirlerin sıkı uygulanması konusunda uyarılarını sürdürdü.

Bükreş Büyükşehir Belediye Başkanı Nicuşor Dan, sıkı kontrollerle mümkün olduğunca karantinadan kaçınılacağını söyleyerek, herkese duyarlı davranma çağrısı yaptı.

BAKANLIK BAHAR TATİLİNİ UZATTI

Eğitim Bakanlığı, 2 Nisan’da başlayacak bahar tatilinin 4 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu. Böylece tatil, hem katoliklerin hem de ortodoksların paskalya bayramını kapsamış olacak. Nisan aynıda yapılması planlanan 8. sınıf ve 12. sınıf bitirme sınavları da tatilden sonraya bırakıldı. Uzatılan tatilin sömestr sonuna eklenmeyeceği belirtildi.