AB Komisyonu: Aşı kimliği 1 Haziran’da kullanımda

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas Avrupa dijital aşı kimliğinin 1 Haziran tarihinde hazır olacağını açıkladı.

DW Türkçe’nin Frankfurter Allgemeine Zeitung’a dayandırdığı haberde, Schinas’ın “Kimlik yaz başına kadar kullanılabilir hale gelecek ve yaz mevsimi de 1 Haziran’da başlıyor.” şeklindeki ifadesine yer verildi. Schinas kimliğin yaz tatili için yapılan seyahatlerde kullanılabileceğini belirtti. Aşı kimliğiyle ilgili resmi tanıtımın ise bugün Brüksel’de yapılması bekleniyor.

AB Komisyonu projeye “Dijital Yeşil Kimlik” adını verdi. İsrail’in aşılanan vatandaşları için hayata geçirdiği “Yeşil Pasaport” ile uyumlu olması için bu ismin tercih edildiği belirtiliyor.

Kimlikte yaptırılan aşıların yanı sıra PCR ve hızlı testlerin sonuçları ve geçirilmiş koronavirüs enfeksiyonlarına ilişkin bilgilerin yer alacağı öğrenildi. “Avrupa yaşam tarzımızı geri getiriyoruz” diyen Schinas bunun güvenli bir biçimde olması gerektiğini söyledi.

Romanya Başbakanı Florin Cıtu, kabul edilen sertifikanın ‘aşı pasaportu’ olmadığını, geçen yıldan bu yanda uygulamada olan usulün adının konulduğunu ifade etti.