ABD Adalet Bakanlığı: Türk korumalar dokunulmazlıktan yararlanamaz

Amerikan Adalet Bakanlığı, Dışişlerinin onayıyla federal mahkemeye yazdığı yazıda, dört yıl önce Washington’da protestoculara saldıran Erdoğan’ın korumalarının diplomatik dokunulmazlık zırhından faydalanamayacağını bildirdi.

T24 sitesinde Barçın Yinanç imzalı yazıda yer alan bilgilere göre, Bakanlık 9 Mart’ta mahkemeye gönderdiği yazıda, Türk korumaların makul davranmadığını, ciddi bir tehdit olmadığı için dokunulmazlıktan faydalanamayacaklarını belirtti.

Kongre’nin iki kanadı 5 Mart’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e bir mektup göndererek, bu yönde görüş bildirmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs 2017’deki Washington ziyareti sırasında, korumaları meydandaki göstericilere müdahale etmiş; yaralananlar da dava açmıştı. Görülen davada Federal Mahkeme, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları ile Gizli Servise, Türkiye’nin iddia ettiği gibi korumaların dokunulmazlıklarının olup olmadığını sormuştu.

Federal Mahkeme, 15 cumhurbaşkanlığı koruması hakkında açılan davada 11’i hakkındaki davaları daha önce düşürmüştü.

Adalet Bakanlığı’nın Dışişleri’nin onayını alarak mahkemeye gönderdiği cevap, Erdoğan’ın dört korumasının yargılamaya dahil edileceği anlamına geliyor.

Geçen ay önce Senato; ardından da Temsilciler Meclisi yönetime mektup göndererek, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini jeostratejik çıkarlara kurban etmemesini istemişti.