Türkiye’ye her girenden elektronik form istenecek

15 Mart’tan itibaren Türkiye’ye giriş yapan Türk vatandaşları ya da turistlerden son 72 saat içinde elektronik ortamda form doldurmuş olması istenecek.

Hafta başından itibaren Türkiye’ye seyahat planlayanların, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu https://register.health.gov.tr/ portalına girerek istenen bilgileri girmeleri gerekiyor. Verilen bilgiler doğrultusunda kişiye özel HES kodu oluşturuluyor.

Altı dilde hazırlanan portal, yurt dışından gelen kişinin Türkiye’de kalacağı süre boyunca covid hastası ya da temaslısıyla irtibatını takip etmek için oluşturuldu.

Doğru ve güncel bilgilerin girilmesi istenen forma ilişkin şu uyarılar yer alıyor: ”Türkiye’de kalacağınız süre boyunca covid-19 salgınıyla ilgili size sağlıklı bilgi aktarabilmek, sizin ve sevdiklerinizin sağlığını koruyabilmek adına doldurulması gerekmektedir. Oluşturulan HES Kodu sayesinde sizin ya da seyahatiniz ve konaklamanız sırasında temas ettiğiniz kişilerin Covid-19 hastası veya temaslısı olması durumunda size ulaşabileceğiz.”

Son 72 saat içinde doldurulması istenen form, sınır kapısında kontrol edilebilecek. Formu doldurmayan ya da yanıltıcı bilgi veren kişi, Türkiye’de oturumu yoksa ya da Türk vatandaşı değilse geri döndürülebilecek.

Bu arada Türkiye’ye seyahat edecek olanların son 72 saat içinde negatif çıkmış PCR testi ibraz etme zorunluluğu sürüyor.