Eyleme çıkan madencilerin öfkesi şimdilik dindi

Romanya’da Jiu Vadisi’ndeki (Valea Jiului) Lupeni ve Lonea maden ocaklarında üç aydır maaşlarını alamayan 100 kadar madenci 6 gün boyunca grev yaptı. Öte yandan devletin devraldığı işveren firma Hunedoara S.A. 14 aydır ödeme yapamıyor. Hükümetin maaş ve sosyal yardımları ödeme sözü maden bölgesindeki insanların umutsuzluğuna çare olmuyor.

Romanya’da madencilik can çekişiyor. Emeğinin karşılığını alamayan madenciler grevle seslerini duyurmaya çalışıyor. Ekonomi Bakanı Raluca Turcan, kendilerini madene kapatan ve eylem için Bükreş’e geleceklerini duyuran madencileri, önümüzdeki üç ay boyunca maaşların düzenli ödeneceği sözü ile şimdilik sakinleştirdi.

YA ÜÇ AY SONRASI?

Konuyu gündemine alan Adevarul gazetesi baş yazarı İon M. İonita, ”Kriz şimdilik aşıldı. Ya üç ay sonra?” başlıklı yazısında kronikleşen yaraya parmak bastı. ”Kömür sektöründeki şirketler yıllardır sömürülüyor, ıslah edilmiyor, çünkü zarar edilse de maden işçilerinin maaşlarının toplumsal ve siyasi nedenlerle ödeneceği biliniyor. İşçilerin çalışma ve hayat koşullarının iyileştirilmesi için yapılacak reformlardansa maaş ödemek tüm hükümetler için daha kolay bir yoldu hep. Asıl sorunu çözmekten hep kaçındılar.” yorumunu yapan İonita, sektörün yeniden yapılandırılmaması halinde enerji sektörünü düzeltebilecek bir ortamın oluşmayacağına vurgu yaptı.

SADAKA DEĞİL HAKLARINI VERİN

Marius Oprea, Mediafax’ta yayımlanan analizinde ise Romanya’da enerji sektöründe yaşanan ağır aksak değişimi madencilerin sırtına yüklememek gerektiğini görüşünde. Son altı yılda kapanan maden ocakları sayısına dikkat çeken Oprea, madencilerin eğitimden geçirilerek başka sektörlerde istihdamına dair projenin fiyasko ile sonuçlandığına parmak basan Oprea, madenciler için hiç bir geçiş çalışması yapılmadığından yakındı. Oprea, şu görüşleri dile getirdi: ”Bu bölge 20-30 yıl önce zenginken artık yoksul. İşçileri kandırmayı bırakın. İşçilere aptal muamelesi yapmaktan vazgeçin artık. En azından hak ettikleri parayı ve – Valea Jiului’deki iflası geciktirmekten başka bir işe yaramamasına rağmen- gaspettiğiniz diğer haklarını verin onlara. Sadaka diyee değil, bu parayı hak ettikleri için verin.”

Hükümet pazartesi yayımladığı acil kararnameyle, madencilerin geçmişten gelen prim ve yemek fişl aalacaklarının ödenmesi için Hunedoara şirketine ödenek aktarılmasını onayladı. Serbest bırakılan fonun ne kadar zamanda madencilerin cebine gireceği bilinmiyor.