Okullarda yüzyüze eğitim yarın başlıyor

Yeni tip koronavirüs salgını yüzünden geçen yılın mart ayında kapanan okullar, yarın başlayacak iknci yarıl yıllabirlkte öğrencilerine kavuşuyor.

Risk bölgelerine göre yapılan sınıflandırma çerçevesinde her yerleşim yerindeki okulun hangi grup öğrencileri alacağının listesi Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde yayımlandı. Listeye göre kırmızı bölgede 149 okul, sarı bölgede 903 okul ve yeşil bölgede 3 bin 181 okul yer alıyor. Enfekte oranının çok yüksek olduğu yerleşim yerlerindeki 50 okulda eğitim online olarak sürdürülecek. Online eğitim verecek okulların beşi başkent Bükreş’te bulunuyor.

Başkent Bükreş, son 14 gün içindeki enfekte oranının binde 1,5 ile binde 3 arasındaki bölgeleri tanımlayan sarı bölgede yer alıyor. Buna göre Bükreş’te kreşler, anaokulları, ilkokullar, bitirme sınavına girecek olan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri okullarda fiziki olarak ders başı yapacak.

Eğitim Bakanı Sorin Cımpeanu, hastalıktan korunma adına tüm kuralların uygulanıp uygulanmadığının sıkça denetleneceğini duyurdu. Bakan uyulmasını istediği temel kuralı şu sözlerle hatırlattı: “Fiziksel mesafe son derece önemli. Mümkün olan maksimum, en az 1 metre. Belirtilen koşullar altında mümkün olan maksimum mesafeyi sağlamak için her okul müdürünün organizasyon kapasitesine güveniyoruz. Bakan, fiziksel mevcudiyet açısından muaf tutulan bu öğrenci kategorilerini azaltırken, sınıflardaki tıkanıklık teorik olarak olduğu kadar büyük olmayacaktır.”

Bu arada, eğitim sürerken covid 19 semptomu gösteren öğrencilere okulda hızlı antijen testi yapılacak. Bu konuda velilerden yazılı izin alınacak. Velilerin dolduracağı metin Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının sitelerinde yer alıyor.