İaşi Belediye Başkanı’na yoğurtlu protesto

İaşi Belediye Başkanı Mihai Chirica, Prensliklerin Birleşmesi günü nedeniyle düzenlenen törende bir vatandaşın yoğurtlu saldırısına uğradı.

1859 yılında Moldova ve Tara Romaneasca prensiklerinin birleştiği günün yıldönümünde İaşi vilayetinde yapılan kutlamalar, tatsız bir protestoya sahne oldu. Kutlama törenleri sırasında bir vatandaş, şehrin belediye başkanı Mihai Chirica’ya yaklaşarak elindeki şişede bulunan yoğurdu muhatabının üzerine fırlattı.

Adının Bogdan Sudicu olduğunu söyleyen kişi, Timişoara’da bir şirkette çalışırken 2008’de işten atıldığını ve haklarının ödenmediğini öne sürerek devlet yöneticilerini suçladı.

EYLEMCİDEN ŞİKAYETÇİ OLMAYACAĞIM

Yaşanan kısa şoktan sonra Başkan Chirica, meydanda bulunan Traian otele girerek üzerini temizledi. Otelden çıkışında basına konuşan Başkan Mihai Chirica, protestocudan şikayetçi olmayacağını söyledi.

İaşi bölgesinde yayın yapan Tele M televizyonu, protestocunun programcı olarak çalıştığı şirketten atıldıktan sonra defalarca gösteri yaptığını ve davalar açtığını bildirdi.

24 Ocak Romanya tarihinin önemli günlerinden biri. 1859 yılında başkenti İaşi olan Moldova prensliği ile başkenti Bükreş olan Tara Romaneasca prensliği, Alexandru İon Cuza’nın liderliğinde birleşmişti. 1600 yılında üç prensliğin bir araya geldiği Büyük Birleşme’den sonra ‘Küçük Birleşme Günü’ olarak adlandırılan bu tarihten üç yıl sonra Bükreş, ortak başkent olarak belirlendi.