Romanya’dan Moldova’ya yeni yardım paketi

Moldova’nın geçen hafta göreve başlayan cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun ilk yabancı misafiri Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis oldu. Romanya cumhurbaşkanı, kardeş ülke Moldova’ya nakdi yardımdan covid aşısına kadar birçok jest yaptı.

Rus yanlısı Igor Dodon’un cumhurbaşkanlığı döneminde Moldova ile dondurulan ilişkiler, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in dünkü ziyaretiyle eski günlere döndü. Başkent Kişinev’de coşkulu bir törenle karşılanan İohannis, kardeş ülkeye bir dizi sözler verdi.

Koronavirüs salgınında iç içe krizlerle boğuşan Moldova’ya ilk kritik yardım sözü covid aşısı konusunda oldu. Igor Dodon’un aşı siparişi vermediği Moldova’ya Romanya kendi istihkakından 200 bin doz aşı gönderecek.

Daha önce imzalandığı halde, Moldova’da geriye giden özgürlükler nedeniyle dondurulan 100 milyon euroluk hibe için ek sözleşme imzalanacağını duyuran Romanya Cumhurbaşkanı, önümüzdeki yıl Moldova’daki sivil toplumu ve medya bağımsızlığını desteklemek için 250 bin euro daha yardım gönderileceği müjdesini verdi.

İohannis, kuraklığın pençesinde kıvranan ve hükümetten destek bulamayan Moldovalı çiftçilere de 6 bin ton mazot desteği yapılacağını açıkladı.

Romanya Cumhurbaşkanı, ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki dostluğa dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Romanya’nın Moldova Cumhuriyeti vatandaşlarının samimi dostu ve ana ortağı olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Sayın Maia Sandu’nun yanındayız. Reform programının başarılı bir şekilde uygulanması ve Moldova Cumhuriyeti’nin karşı karşıya olduğu çoklu krizlerin yönetilmesi için gereken tüm yardımı sağlamaya hazırız.”

İLİŞKİLERDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Ortak basın toplantısında, bir süredir donmuş bulunan ilişkilerde bu ziyaret vesilesiyle doğal ve sıcak dostluğun yeniden kurulduğunun altını çizen Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maia Sandu, şu ifadeleri kullandı: ”İşbirliğimizi, her iki tarafın yararına en üst düzeye çıkarmak için uğraşacağız. Romanya, Moldova’ya covid 19 salgınının yönetimi için koruyucu ekipman ve kadro desteği konusunda çok cömert yardım sağladı. Romen doktorlar, Moldova Cumhuriyeti’nde hayat kurtarmak için doktorlarımızla birkaç hafta yan yana çalıştı. Bu destek için çok teşekkür ederim.”