Moldova Başbakanı, gensoruyu beklemeden çekildi

Moldova Başbakanı Ion Chicu, çarşamba günü hükümet aleyhine verilen gensorunun görüşülmesinden önce istifa ettiğini duyurdu.

Unimedia.md sitesinin haberine göre, bir yılı aşkın süredir iş başında olan hükümetin başbakanı Ion Chicu, kabinesi aleyhinde verilen gensoruyu beklemeden istifa kararı aldı. İstifa kararını, Cumhurbaşkanı Igor Dodon görevdeki son gününde onayladı.

Akşam saatlerinde TV8’e konuşan Ion Chicu, yemin töreninden sonra Maia Sandu ile yapacağı görüşme sonrası geçici başbakanlık görevini üstlenip üstlenmeyeceğine karar vereceğini söyledi.

Geçen ay gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde Rus yanlısı Igor Dodon’a, ikinci turda yüzde 57 ile üstünlük sağlayan Batı yanlısı Maia Sandu, bugün (24 Aralık) yemin ederek göreve başlayacak. Yemin törenine katılmayacağını söyleyen Igor Dodon, görev devir teslimi için makamında çiçekle bekleyeceğini duyurdu.

Maia Sandu, seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, Moldova halkının sadece mevcut Devlet Başkanı İgor Dodon’a karşı değil, aynı zamanda onun hükümetine karşı oy kullandığını savunarak hükümetin istifa etmesi ve erken parlamento seçimlerinin yapılması gerektiğini belirtmişti.

Ion Chicu hükümeti, Maia Sandu hükümetinin gensoruyla devrilmesinin ardından, 14 Kasım 2019’da kurulmuştu.