Romanya’da yeni hükümet için ilk adım bugün

Romanya’da ay başında yapılan seçimlerden sonra başlayan yeni hükümet kurma görüşmeleri bugün ete kemiğe bürünüyor. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, parti liderleriyle yapacağı görüşmelerden sonra, hükümeti kurması için bir ismi görevlendirecek.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, parlamentoya giren siyasi parti liderleri görüşme için bugün Cotroceni Sarayı’na davet edildi. Daha önce liderlerle iki kez görüşen Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, hükümeti kurma görevini kimseye vermemişti.

Geçen hafta süren pazarlıklar sonunda Cumhurbaşkanı İohannis’in desteklediği Ulusal Liberal Parti (PNL), sağ liberal ittifak USR-PLUS ve Macar azınlık partisi UDMR ile merkez sağ hükümet kurmak üzere anlaştı. Taraflar dün akşam bu uzlaşmayı bir protokole bağladı. Koalisyonun tarafları, bugünkü görüşmede liberal maliye bakanı Florin Catu başbakanlığındaki hükümet modelini Klaus İohannis’e sunacak.

Cumhurbaşkanı İohannis’in siyasi liderlerle yapacağı görüşmelerden sonra, Florin Catu’yu başbakan olarak hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Nitekim parlamentoya birinci parti olarak giren Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve seçimlerin sürpriz partisi Romanya’yı Birleştirenler İttifakı (AUR) hükümet kurma konusunda bir çaba içine girmedi.

MASKE KARŞITI SENATÖR PARLAMENTODA

Öte yandan Romanya parlamentosuna seçilen 465 üye, dün kürsüden yemin ederek dört yıllık görevine başladı. AUR partisinden senatör olarak parlamentoya giren Diana Şoşoaca, maske protestosuna devam ederek parlamento sıralarında maske takmadı. Geçici Başbakan Nicolae Ciuca’nın uyarısına Şoşoaca, sağlık sorunlarını gerekçe gösterdi. Başbakan Ciuca, senatör Şoşoaca’dan, maske takmamasına mazeret kabul edilebilecek sağlık raporu getirmesini istedi.

Romanya’da 6 Aralık’ta yapılan parlamento seçimleri, 31 yıllık demokrasi döneminin en düşük katılımlı seçimi olmuştu. Seçimden, sosyal demokratlar birinci parti olarak çıkmış, vatansever, globalizm karşıtı ve popülist çizgideki sağ parti AUR, büyük sürpriz yaparak parlamentoda 47 üyesiyle temsil hakkı kazanmıştı.