Romanya Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini Maliye Bakanı Florin Cıtu’ya verdi

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, görevdeki liberal azınlık hükümetinin maliye bakanı Florin Cıtu’ya hükümeti kurma görevi verdi. Cıtu, dün imzalanan sağ liberal koalisyon protokolünde başbakan olarak geçen isimdi.

Ulusal Liberal Parti’nin (PNL), sağ liberal ittifak USR-PLUS ve Macar azınlığın partisi UDMR ile pazartesi günü imzaladığı hükümet protokolü sonrasında Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, siyasi parti liderlerini Cotroceni Sarayı’na çağırdı. Gün boyu parti liderleriyle ayrı ayrı yapılan görüşmelerden sonra İohannis, akşam saatlerinde kararını açıkladı. İohannis, liberal sağ koalisyonun ortak adayı ve halihazırdaki maliye bakanı Florin Cîţu’yu (Cıtsu) hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Konuşmasında, geçen hafta yaptığı ilk tur görüşmelerinden sonra, hükümet görüşmelerinin netleşmesini beklediğini söyleyen Cumhurbaşkanı İohannis, ”PNL, USR-PLUS ve UDMR koalisyonu, parlamentoda çoğunluğu oluşturabileceğini kanıtladı. Bugün bana planlarını sundular. Buna dayanarak ben de Florin Cîţu’yu başbakanlığa atadım.” dedi. Romanya Cumhurbaşkanı, yeni kabinenin çalışmalarını yakından izleyeceğini sözlerine ekledi.

ÜLKEYİ ÇİFTE KRİZDEN ÇIKARACAĞIZ

Görevlendirme sonrası söz alan Başbakan adayı Florin Cıtu, istikrarlı ve uzun ömürlü bir hükümet kurmak istediğini söyledi. Cıtu kuracağı hükümetin hedefini şöyle açıkladı: ”Romen halkına, Romanya’nın içinden geçtiği zor dönemin farkında olduğumun garantisini veriyorum. Bu dönemde Romanya, sağlıkta ve ekonomide kriz içinde. Mümkün olan en az maliyetle, mümkün olan en kısa sürede Romanya’yı bu sağlık krizinden çıkarmak ve ülkenin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak, hükümetimizin görevi olacaktır.”

FLORİN CITU KİMDİR?

1972 doğumlu Florin Cıtu, 1996 yılında Amerika’da Grinnell College’i bitirdi. ING Bankası’nda ekonomi müdürü olarak bir süre çalışan Cıtu, Romanya’ya döndüğünde Avrupa Yatırım Bankası’nda çalıştı. 2016 yılından beri PNL üyesi olarak senatörlük yapan Cıtu’nun mal varlığı beyannamesinde, üzerine kayıtlı iki arazı ve iki apartman dairesi görünüyor.

Cıtu başbakanlığındaki liberal sağ koalisyon hükümeti, çarşamba akşamı parlamentodan güvenoyu almayı planlıyor. Güvenoylamasının ardından Cıtu kabinesinin ilk toplantısını yapması bekleniyor.

Üç partinin oluşturduğu koalisyon, 465 sandalyeli parlamentoda 244 üyeye sahip. Ülkede resmen tanınan azınlıkların parlamentodaki 18 temsilcisi arasında, liberal sağ koalisyona destek veren milletvekili olabileceği belirtiliyor.