Erdoğan sevgisi yüzünden Almanya’dan çıkarıldığını ileri süren gurbetçinin gerçek hikayesi

Almanya’da oturum almak için 30 yıldır mücadele ettikten sonra, geçtiğimiz günlerde gece yarısı 7 kişilik ailesiyle Frankfurt Havaalanı’ndan Türkiye’ye gönderilen Mahmut Akyüz, geri gönderilme sebebini ırkçılık olarak nitelendiriyor. Erdoğan sevdalısı olduğunu anlatan gurbetçi, Türk cumhurbaşkanı uğruna Bremen kentinde kavgaya karıştığını, bu yüzden fişlendiğini öne sürüyor.

Türk medyası birkaç gündür, gece yarısı kapısı kırılarak evinden alınan ve Türkiye’ye gönderilen gurbetçini hikayesini konuşuyor. İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Mahmut Akyüz, deport sebebini Avrupa’da yayılan Erdoğan nefretine bağlıyor. ”Cumhurbaşkanımızı Almanya’da sevmiyorlar, onu kıskanıyorlar.” diyen Akyüz, eşiyle birlikte her ortamda Erdoğan savunuculuğu yaptığını, hatta bu yüzden tartışma ve kavgalara müdahil olduğunu anlattı.

‘ASKER KAÇAĞIYIM’ DİYE OTURUM İSTEMİŞ

30 yılı aşkın süredir Almanya’da oturum almaya çalıştığı ortaya çıkan Mahmut Akyüz, fişlendiği için ülkeden gönderildiğini ileri sürse de, Alman gazetelerine yansıyan hikayesine göre, oturum başvurularında ‘Türkiye’de asker kaçağı olduğunu, gönderilirse zorla askere alınacağını’ gerekçe yapmış.

Yerel gazete hna.de‘nin haberine göre, Akyüz ailesinin vatandaşlık ve oturum talepleri yıllarca reddedilmiş. Geri gönderilme kararı 7 kez durdurulmuş ve her defasında gönüllü olarak ülkeyi terk etmeleri için süre verilmiş. Gazete, süre dolunca zorla geri gönderme (deport) kararının uygulandığına vurgu yapıyor.

İSTANBUL’A GELİNCE ASLAN KESİLMİŞ

Özel bir uçakla İstanbul’a gönderilen Mahmut Akyüz, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, uçaktayken Alman polisiyle arasında geçtiğini iddia ettiği bir konuşmayı aktarıyor. İstanbul semalarına geldiğini fark edince Alman polise meydan okuduğunu ileri süren Akyüz, ”Ellerimi çöz, burası benim anavatanım. Seni mahvederim. Türk polisine şikayet ederim, seni alıkoyar.” dediğini anlatıyor.

BARİ ÇOCUKLARIM GERİ GİTSİN

İstanbul’un Maltepe ilçesinde bir akrabasında konaklayan Mahmut Akyüz, askere alınma korkusuyla dışarı çıkmıyor. Beş çocuğunun da Almanya’da doğup büyüdüğünü kaydeden Mahmut Akyüz, ”Çocuklarımın eğitimi yarım kaldı. Hiç olmazsa onlar geri gitsin.” talebiyle Türk makamlarından yardım istiyor.

HOŞGÖRÜ MÜSADESİYLE (DÜLDUNG) KALMIŞ

Gurbetçi Akyüz’ün yıllardır belli istisnai durumlar için kullanılan “Düldung” müsaadesiyle Almanya’da ikamet ettiği ve bu oturumunu ikişer aylık periyotlarla uzatarak bugüne kadar ülkede kaldığı ifade ediliyor. Düldung, kelime anlamıyla “hoşgörerek müsaade etmek” anlamı taşıyor.

Geçici olarak ülkeden çıkamayan ya da bir miktar daha kalma süresini uzatacak mazereti olan (hastalık, sınırların kapanması vs) kişilerin geçici olarak ülkede kalması, bu oturum türüyle mümkün. Bu imkanın 30 yılı aşkın bir süredir neden normal oturuma çevrilemediği ise aile tarafından açıklanmıyor.

Kassel Vali Sözcüsü Katrin Wallmanns, ailenin neden sınır dışı edildiği konusunda kişiye özel bilgilerin korunması yasası gereği bilgi veremeyeceklerini söylüyor.