Cumhurbaşkanı yeni hükümet için bir tur daha yapacak

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yeni kurulacak hükümet üzerine gerçekleştirilen formül arayışları sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, başbakan atamak için parti liderleriyle yeni bir tur görüşme yapacağını açıkladı.

Romanya’da 6 Aralık’ta gerçekleşen seçimlerin ardından hükümet kurmaya yönelik nabız yoklama çalışmalarında ilk tur görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, dün parti liderleriyle ayrı ayrı görüştü. İohannis’in desteklediği sağ liberal koalisyon için Ulusal Liberal Parti (PNL) ile Romanya’yı Kurtar Birliği (USR-Plus) ittifakı arasındaki anlaşmazlık giderilemedi. Dün USR-Plus temsilcileriyle görüşen Cumhurbaşkanı İohannis, ”İsteklerinizi dikkatle dinledim.” diyerek, çözüm için ağırlığını koydu. Anlaşmazlığın, Temsilciler Meclisi başkanlığını ısrarla USR-Plus kanadının istemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Bu arada kulislere yansıyan son bilgilere göre, Temsilciler Meclisi başkanlığını Ludovic Orban’a bırakan USR lideri Dan Barna, başbakan yardımcılığı istedi.

Digi 24’te yayınlanan kulis haberine göre, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, bugün PNL lideri Ludovic Orban’la bir araya gelecek.

Anayasaya göre cumhurbaşkanı, hükümeti kurabileceğini düşündüğü kişiyi başbakan olarak atıyor. Atanan kişi 10 gün içinde kabinesini oluşturup güvenoyu almak zorunda. Aksi halde cumhurbaşkanı bir başkasına görev veriyor.