Romanya’daki seçimlerin galibi sosyal demokratlar

Romanya’da Merkez Seçim Bürosu’nun açıkladığı kısmi sonuçlara göre, dün yapılan seçimleri Sosyal Demokrat Parti (PSD) birinci sırada tamamladı.

Yüzde 99’u sayılan oylara göre PSD, Temsilciler Meclisi’nde yüzde 29,8 ve Senato’da yüzde 30,2 oy aldı. Halen azınlük hükümetinin başında olan Ulusal Liberal Parti (PNL), Temsilciler Meclisi’nde yüzde 25,1 ve Senato’da yüzde 25,5 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

Bir başka liberal ittifak olan USR-Plus ise Temsilciler Meclisi’nde yüzde 14,5 ve Senato’da yüzde 15 oy oranı ile Romanya siyaset sahnesinde üçüncü sıraya yerleşti.

Seçimlerin en büyük sürprizini Moldova ile birleşme yanlısı ve geçen yıl kurulan Romenlerin Birliği İttifakı (AUR) yaptı. Söz konusu ittifak, Temsilciler Meclisinde yüzde 8,7, Senato’da yüzde 8,8 ile temsil hakkı kazandı.

Macar azınlığın partisi UDMR, yüzde 6 oyla barajı geçen beşini parti oldu. Eski cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun kurduğu PMP ile eski başbakan Victor Ponta’nın liderliğini yaptığı Pro-Romania yüzde 5 barajını aşamadı.

PONTA SİYASETİ BIRAKTI

Alınan zayıf sonuç üzerine Victor Ponta, kişisel facebook hesabından yaptığı açıklamayla siyasetten çekildiğini duyurdu. Ponta mesajında, ”Aileme vakit ayıracağım, herkese teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Dün yapılan seçimler sonunda Temsilciler Meclisi’nde 329, Senato’da 136 parlamenter görev yapacak.