Romanya’daki seçimlerin en büyük sürprizi

Dünkü seçimlerde büyük çıkış yakalayan partinin kurucusu, 34 yaşındaki aktivist George Simion

Romanya’da dünkü seçimlerin en büyük sürprizini siyasi sahnedeki ilk yarışında yüzde 8,8 oya ulaşan Romenlerin Birliği İttifakı (AUR) yaptı. Bu başarının ardından gözler hakkında medyada çok şey yazılmayan partiye çevrildi.

Resmi olarak bir yıl önce Romanya’nın milli günü olan 1 Aralık’ta kurulan partinin eş başkanlığını aktivist George Simion ile reklamcı gazeteci Claudiu Tarziu yürütüyor.

George Simion, Moldova ile Romanya’nın yeniden birleşmesini savunuyor ve bununla ilgili sokak gösterilerinin öncüsü olarak biliniyor. 34 yaşındaki Simion, geçen yılın mayısında yapılan AB parlamenterliği seçimlerinde ‘Avrupa’da Büyük Romanya’ sloganıyla bağımsız olarak yarıştı, ancak seçilemedi.

Kısaltması Türkçe’de ‘altın’ anlamına gelen partinin diğer eşbaşkanı reklamcı, gazeteci Claudiu Tarziu. 10 yıldır Rost adlı bir derginin yayın yönetmenliğini yürüten Tarziu, hristiyan muhafazakar kimliğiyle tanınıyor.

PARTİNİN DOKTRİNİ NE?

AUR partisi, resmi programında aile, vatan, inanç ve özgürlük olmak üzere dört temel değeri destekliyor. Parti programında temel amaç şu şekilde dile getiriliyor: Basarabya (Moldova toprakları) ile birleşmeye ilaveten, Büyük Romanya’yı hem coğrafi anlamda Kral I. Ferdinand’ın hükümdarlığı dönemindeki sınırlara ulaşmış bir devlet olarak, hem de jeopolitik anlamda Avrupa’da ve dünyada saygı duyulan bir güç olarak yeniden kurmak.

AB VE NATO İLE İLİŞKİLER

AB politikalarında AUR, diğer muhafazakar Avrupa partileri gibi federal bir AB yönetimi yerine ‘Milletler Avrupası’ tezini savunuyor. Doğu ve Batı Avrupa ayrımına karşı çıkan AUR, AB’nin yeniden yapılandırılmasında Romanya’nın etkin olmasını talep ediyor. Partinin NATO’ya yaklaşımı ise devlet politikalarıyla örtüşüyor.

Bir yıllık siyasi geçmişinde AUR partisi, hükümetin çok uluslu şirketleri tercih ettiğini söyleyerek okulların, kiliselerin ve pazarların kapatılmasına yönelik tedbirlere sert itirazlarda bulundu.

Parti yönetimi, zorunlu aşıya karşı çıktığını da açıkça ilan ediyor.