Romanya’daki seçimlerde sosyal demokratlar ve liberaller çekişiyor

Romanya’da ilk açıklanan sandık başı anketleri, bugün yapılan parlamento seçimlerini sosyal demokratlarla sağ liberallerin başa baş götürdüğünü gösteriyor.

Oy verme işleminin yerel saatle 21.00’de tamamlanmasıyla birlikte seçim yasakları kalktı. İlk açıklanan sandık başı anketlerine göre Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD), rakibi Ulusal Liberal Parti’ye (PNL) bir buçuk puan fark attığı görülüyor.

Avangarde anket şirketine göre Temsilciler Meclisi seçimlerinde PSD’ye yüzde 30,5, PNL’ye yüzde 29 oy çıkıyor. Senato seçimlerinde ise PSD yüzde 30,6 ile ilk sırayı alırken, PNL’ye yüzde 29,1 oranında oy çıktığı görülüyor.

Aynı şirketin anketinde liberal sağın diğer partisi USR-Plus ittifakına yüzde 16 sınırında oy çıkarken, Macar azınlığın partisi UDMR’nin son dönemlerdeki yüzde 5,7’lik payını koruduğu görünüyor.

BİR BUÇUK YILLIK PARTİ BARAJI AŞIYOR

Bu yılki seçimlerin en büyük sürprizini ise AUR (Romenlerin Birliği İttifakı) yapıyor. Yüzde 5 barajını geçip geçemeyeceği çok tartışılan AUR’a, Avangarde şirketinin anketinde göre yüzde 5,2 oy çıkıyor.

Moldova ile birleşmeyi savunan ve muhafazakar, milliyetçi sağ çizgideki politikaları savunan partinin 1,5 yıllık geçmişi var. Oluşumun liderliğini ise George Simion yürütüyor.

PONTA’NIN PARTİSİ SINIRDA

Eski cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun kurucusu olduğu Halk Hareketi Partisi (PMP) ile eski başbakan Victor Ponta’nın liderliğini yaptığı Pro-Romania (Romanya Yanlısı) adlı partinin yüzde 5 barajını aşıp aşamayacağı ise en büyük soru işareti.

Sandık başı tahminlerine göre hiçbir partinin tek başına hükümet kurması mümkün gözükmüyor. Olası koalisyon görüşmeleri, Cumhurbaşkanının hükümeti kuracağına kanaat getirdiği lidere görevi vermesiyle başlayacak.

Oy sayımına bağlı olarak ilk kısmı sonuçların gece yarısına doğru açıklanması bekleniyor. Salgın nedeniyle beklenen katılımın gerçekleşmediği bugünkü seçimlerde sandığa gitme oranı yüzde 31,84 olarak gerçekleşti.

Bugün yapılan seçimlerle halk, Temsilciler Meclisi’ne (CDEP) 329, Senato’ya 136 temsilci gönderiyor. Türk ve Tatar soydaşları temsilen birer vekilin parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor.