Romanya’da parlamento seçimleri yarın yapılıyor

Romanya’da 18 milyonu aşkın kayıtlı seçmen, çift kamaralı meclise dört yıllığına göndereceği 465 temsilciyi seçmek için pazar günü sandık başına gidiyor.

Kayıtlı 18 milyon 191 bin 396 seçmen için ülke genelinde 18 bin 802 sandık kurulacak. Yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerde kurulan 748 sandıkta cumartesiden itibaren oy kullanılabilecek. Cuma gecesi Yeni Zelenda’da oy kullanma işlemleri başladı.

Yerel saatle 07’de başlayacak oy verme işlemi akşam 21’de sona erecek. Yurt dışındaki seçmenler hem cumartesi hem pazar oy kullanabilecek. Salgın nedeniyle ilk kez uygulanan mektupla oy sistemini vaktinde başvuran seçmenler kullanmıştı.

Romanyalı seçmenler Temsilciler Meclisi’ne (CDEP) 329, Senato’ya 136 vekil gönderecek. Bir adayın Temsilciler Meclisi’ne seçilebilmek için en az 73 bin, Senato’ya seçilebilmek için en az 168 bin oy toplaması gerekiyor.

Meclise en fazla temsilciyi başkent Bükreş gönderecek. Başkent adına 13 senatör ve 29 milletvekili görev yapacak. Bükreş’ten sonra meclise en çok temsilci gönderecek il İaşi (Yaş). Bu vilayet adına parlamentoda 5 senatör ve 12 milletvekili görev yapacak. Köstence ve Prahova illerini Temsilciler Meclisi’nde 5 milletvekili, Senato’da 11 senatör temsil edecek.

En az temsilcinin seçileceği Tulcea, Giurgiu, Călărași, Covasna, Ialomița, Mehedinți ve Sălaj illerinde, seçmenler parlamentoya 2 senatör ve 4 milletvekili gönderecek.

Diasporadaki vatandaşlar önümüzdeki dönem parlamentoda 2 senatör ve 4 milletvekili tarafından temsil edilecek.

Anket şirketi IRSOP’un tahminlerine göre sandığa gitme oranı yüzde 40 olarak gerçekleşecek.

Temsilciler Meclisi için 4 bin 659, Senato için 2 bin 477 adayın yarışacağı seçimin ilk sonuçları, pazar akşamı oy verme işleminin tamamlanmasıyla sandık başı anketlerinin yayınlanmasıyla elde edilecek.