Moldova’nın yeni cumhurbaşkanı Sandu, Rus askerlerinin Transdinyester’den çekilmesini istedi

Moldova’nın çiçeği burnundaki Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rus askeri güçlerinin, ülkenin Transdinyester bölgesinden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Moldova’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Moldova-1 televizyonuna verdiği mülakatta, sözü Moldova sınırları içinde yer alan ve tek yanlı bağımsızlık ilan eden ‘Transdinyester’ konusuna getirdi. Bölgede Rus askeri birliklerinin bulunduğunu hatırlatan Sandu, “Rus Birlikleri Görev Gücü’nün burada bulunmasıyla ilgili anlaşmamız yok. Bu birliklerin bölgeden çekilmesini sağlamaya çalışacağım.” dedi.

ASKERİ MÜHİMMAT DA ÇEKİLMELİ

Rus Birlikleri Görev Gücü’nün (OGRV) Transdinyester’den uzaklaştırılmasının, Moldova Cumhuriyeti’nin değişmeyen resmi tutumu olduğunu hatırlatan Sandu, ”Bu söylediğim yeni bir şey değil, tüm hükümetlerimiz bu görüşe sahipti. Yani, bu görev gücü geri çekilmeli, Transdinyester’deki depolarda tutulan yaklaşık 20 bin ton mühimmat geri çekilmeli. Moldova Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını yeniden tesis etmek çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Görev Gücü dışında, görevli olan Rus Barış Gücü askerlerinin ise 1992’de Moldova ile Rusya arasından yapılan anlaşma gereği bölgede bulunduğunu anlatan Sandu, “Burada savaş tehlikesi yok. Bu misyonun AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) himayesi altındaki misyonla değiştirilmesi gerekiyor.” görüşünü savundu.

Maia Sandu, tüm konuları Rus yetkililerle istişare etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

RUSYA: BİZ BARIŞI KORUYORUZ

Sandu’nun çıkışına Rusya’nın cevabı gecikmedi. Rusya’nın barışı korumak için bölgede olduğunu savunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova şu sözleri kullandı: “Bu açıklamanın Transdinyester sorununu barışçıl yoldan çözme çabalarını baltalamayı amaçladığına inanıyoruz. 25 yıldır Rus ordusunun barışı korumak için hazır bulunduğu bölgede istikrarın sağlandığı, kan akmadığı, silah sesi duyulmadığını hatırlatmak isteriz.”

48 yaşındaki Maia Sandu, Rus yanlısı İgor Dodon’a karşı 16 Kasım’da yapılan ikinci turda cumhurbaşkanı seçilmişti.