Moldova’da strateji değişikliği Sandu’ya kazandırdı

Moldova’da Batı yanlısı adayın kazandığı seçimler Romanya medyasında umutla karşılandı. Karın doyurmayan soyut kavramlar yerine yolsuzluğu hedef alan söylemiyle Maia Sandu’nun kazandığına vurgu yapılırken, reformlar için kabine değişikliğinin şart olduğu dile getiriliyor.

G4media yazarı Cristian Pantazi, Maia Sandu’nun kazanmasını söylem değişikliğine bağladı. AB yanlısı aday Maia Sandu’nun söylemlerinden Romanya, AB ve Rusya gibi jeopolitik kavramları çıkartıp yerine, yolsuzlukla mücadeleyi merkeze oturttuğu tespitini yapan Pantazi, yazısında şu görüşleri paylaştı: ”Oylama jeopolitik mahiyette değildi, aksine konu hükümet etme ve yolsuzlukla ilgiliydi. Maia Sandu Romanya, AB ve Rusya gibi konu başlıklarını söylemine dahil etmeyerek Igor Dodon yönetimindeki sosyalist hükümetin korkunç bilançosuna odaklandı. Rusya’nın zayıf bir adayı desteklemedeki iştahsızlığı Sandu’nun stratejisine katkı sundu.”

Cristian Hrituc, Ziare.com’daki ‘Sandu’nun zaferi güçlendirilmeli’ başlığını taşıyan yazısında sembolik yetkileri olan yeni cumhurbaşkanının Dodon’un etkisi altındaki hükümete rağmen tek başına fazla bir şey değiştiremeyeceğini öne sürüyor. ”Maia Sandu, etrafı düşman güçlerle çevrili bir cumhurbaşkanı. Moldova’da devlet rehin alınmış durumda ve onu kurtarmak kolay olmayacak. Atılması gereken ilk adım, [Dodon’un Sosyalist Parti’sinin kurduğu] hükümetin değiştirilmesi.” görüşünü dile getiren Hrituc, çiçeği burnundaki cumhurbaşkanını imajına zarar verebilecek tavizlere zorlanacağı karmaşık müzakerelerin beklediğini düşünüyor. Yazı, ”Salgın ve ekonomik koşullar öylesine ağır ki, cumhurbaşkanıyla ortaklık içinde çalışacak, yetkin bir hükümete ihtiyaç var.” tespitiyle sona eriyor.

Rakibine yaklaşık 15 puan fark atarak cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Maia Sandu, resmi sonuçların açıklanmasının ardından yemin ederek göreve başlayacak. Moldova’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 4 yılda bir yapılıyor.