Romanya’nın F-16 uçaklarının modernizasyonuna ABD’den onay çıktı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 175,4 milyon dolarlık maliyetle Romanya’nın sahip olduğu F-16 uçaklarını hedef alan modernizasyon ve lojistik desteği hizmeti verilmesini onayladı.

Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), salı günü Kongre’ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı teslim etti. Ajansın yayınladığı basın bülteninde, Romanya’nın, ordusunu modernize etme konusunda önemli bir mali taahhüt gösterdiği belirtilerek, ”Bu durum NATO ile birlikte çalışabilirliği daha da artıracak. Romanya bu yetenekleri silahlı kuvvetlerine entegre etmekte zorluk çekmeyecek.” denildi.

Açıklamada, önerilen bu ekipman ve desteğin bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyeceği ifade edildi.

Romanya Hükümeti, Blok 15 F-16 uçak filosunun, Orta Ömrü Modernizasyonu kapsamında ilave lojistik desteğin yanı sıra aviyonik, yazılım, iletişim ekipmanı, seyrüsefer ve kokpit iyileştirmeleri satın almayı talep etmişti.

Yaklaşık maliyeti 175,4 milyon dolar olan sözleşme; 8 adet LN-260 Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS), 19 adet Çok Fonksiyonlu Bilgi Dağıtım Sistemi Ortak Taktik Radyo Sistemi (MIDS JTRS), AN / APX-126 Gelişmiş Dost Düşman Tanıma Sistemi, ARC-210 Telsizler, ARC-210 Telsizler, KIV-78 Kriptografik Aplikler, diğer güvenli iletişim, seyrüsefer ve şifreleme cihazları, Ortak Görev Planlama Sistemi (JMPS) yazılımı, eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.

Romanya, geçen hafta filosuna katılan 2 uçakla birlikte sahip olduğu F-16 savaş uçağı sayısını 16’ye yükseltti.