Moldova’da seçimlerin ilk turunu Maia Sandu kazandı

Moldova’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu gurbetçi oyları sayesinde Batı yanlısı aday Maia Sandu önde tamamladı.

Sabah saatlerinde açıklanan ve sandıkların yüzde 99’unun açılması sonucu elde edilen verilere göre, Avrupa Birliği yanlısı Maia Sandu oyların yüzde 35,94’ünü aldı. Sandu’ya ikinci turda rakip olan görevdeki cumhurbaşkanı İgor Dodon ise yüzde 32,75 oyda kaldı.

Maia Sandu’yu öne geçiren oylar, yurt dışında kurulan sandıklardan geldi. Diaspora oylarının yüzde 68’ini alan Sandu, yurt içi oylarda 3 puan gerisinde olduğu rakibi Dodon’a yaklaşık 3 puan fark attı.

15 Kasım’da gerçekleştirilecek olan ikinci tur seçimlerine daha yüksek katılım bekleniyor. Gençlerin ve yurt dışındaki Moldovalıların sandığa gitme oranının yükselmesi, Batı yanlısı Sandu’nun şansını artırıyor. Siyasi analisteler, ilk turda yüzde 16,98 oy alan Renato Usati’nin seçmenlerinden önemli bir kısmının Dodon’a soğuk baktığına dikkat çekiyor.

Covid-19 önlemlerinin alındığı seçimdeki oy verme işlemi, 139’u yurt dışında, 42’si Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesinde toplam 2 bin 143 sandıkta gerçekleştirildi.

Yarışa ‘bağımsız aday’ olarak katılan ve sosyalistler tarafından desteklenen 45 yaşındaki Dodon, 2016’daki seçimlerinin ikinci turunda, 48 yaşındaki rakibi Sandu’ya karşı 70 bin oy farkıyla üstünlük sağlamıştı.

Dodon, dış siyasette tüm ülkelerle, özellikle de Rusya ile iyi ilişkilerin sürdürülmesi ve Rusçanın okullarda zorunlu ders olarak okutulmasının önemini vurguluyor.

“İyi insanların zamanı geldi” sloganıyla seçim kampanyası yapan Sandu, yolsuzlukla mücadele vaadinde bulunuyor.