Eğlence merkezi faciasının kurbanlarına 5. yıl anması

Romanya’da beş yıl önce bir eğlence merkezinde maytapların sünger tavanı tutuşturmasıyla çıkan yangında hayatını kaybeden 65 kurban facianın yaşandığı mekanın önünde anıldı.

Bir müzik grubunun albüm tanıtımı nedeniyle, başkent Bükreş’teki Colectiv adlı eğlence merkezinde tam 5 yıl önce yaşanan facia, o gecenin yakın tanıklarının hafızasında tazeliğini koruyor. Hayatını kaybeden 65 kurbanın yakınları ve dostları, olay yerine gelip mum yaktı, çiçek bıraktı. Hüzünleri yüzünden okunan kurban yakınlarından bazıları gözyaşını tutamadı.

Sivil toplum kuruluşların önderlik ettiği girişimle, yüzlerce kişi Colectiv önünden açılan davayı görecek üst mahkeme olan Temyiz Mahkemesi’ne kadar insan zinciri oluşturdu. Faciada ölenlerin resimleri mahkeme binası önüne dizildi.

NE OLMUŞTU?

Goodbye to Gravity adlı müzik grubu, 30 Ekim 2015’te Bükreş’teki Colectiv adlı eğlence merkezinde yeni albümünün tanıtımı için etkinlik düzenledi. Salona kapasitesinin iki katı müziksever toplandı. Konser esnasında coşkuyu artırmak için yakılan maytapların ateşi süngerle kaplı ahşap tavana sıçradı. Hızla alev alan sünger parçaları salondakilerin üzerine düşmeye başladı. Oluşan panikle müzikseverler kapılara dayandı. Acil çıkış kapısı bloke olduğu için tek çıkış kapısı önünde izdiham oluştu.

Facianın yaşandığı gece 27 kişi hayatını kaybetti. Yaralananlar önce devlet hastanelerine nakledildi, ilerleyen günlerde bazı hastalar yurt dışına gönderildi. Yaşam mücadelesini kaybeden yaralılarla birlikte toplam kurban sayısı 65’e yükseldi. Faciada bir Türk vatandaşı da hayatını kaybetti. Üniversite öğrencisi Ayberk Mancı’nın bedeni, yoğun bakıma alındığı Bükreş Floreasca Hastanesi’nde 9 gün dayanabildi.

Faciada Erasmus değişim programıyla Romanya’da bulunan İzmirli üniversite öğrencisi Ayberk Mancı hayatını kaybetti.

Faciadan yaralı kurtulan 189 kişinin tedavileri uzun süre devam etti. Ancak yanma nedeniyle bedenlerinde kalıcı hasarlar oluştu. Büyük çoğunluğu psikolojik tedavi gördü.

BAŞBAKAN GÖREVDEN ÇEKİLDİ

Toplumda infial oluşturan faciadan dört gün sonra, dönemin Başbakanı Victor Ponta ve olayın yaşandığı bölgenin belediye başkanı Cristian Popescu Piedone istifa etti.

CEZALAR YÜKSEK YARGIDA

Faciayla ilgili açılan ve dört yıl süren yargılama sonunda, dönemin belediye başkanı Piedone, ruhsatlandırmada ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarından 8 yıl 6 ay, işyeri sahipleri Alin George Anastasescu, Paul Gancea ve Costin Mincu ağır taksirle adam öldürmek ve yaralamak, gerekli önlemleri almamak suçlamalarından 11 yıl 3’er ay, maytap firmasının sahibi Daniela Nita 12 yıl 8’er ay hapis cezası aldı. Dosyada yargılanan itfaiye görevlileri, maytabı imalatında çalışan teknisyenler de 3 yıldan 8 yıla kadar değişen cezalar aldı. Dosyaya dair nihai kararı Temyiz Mahkemesi verecek.

Öte yandan faciadan dört gün sonra istifa eden ve davada 8 yıl 6 ay hapse mahkum olan Cristian Popescu Piedone, 27 Eylül’de yapılan yerel seçimlerde komşu bölge olan 5. Sector’a belediye başkanı olarak seçilerek göreve başladı. Piedone, dosyası onanıncaya kadar görevini sürdürecek.