Romanya diplomasisinde köklü değişim: 31 başkente yeni büyükelçi atanıyor

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ve Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu diplomasi stratejisini yeniden şekillendiriyor.

Romanya, dış politikadaki temsilcilerinde köklü değişikliğe gidiyor. Londra, Moskova, Ankara ve Budapeşte’ye atanacak yeni büyükelçiler parlamentodaki komisyonda mülakattan geçtikten sonra kararnameyle atanacak.

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan atama taslağına göre, Budapeşte’ye atanan Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda’nın yerine Ştefan Tinca atandı. Londra’da müsteşar olarak görev yapan Daniela Laura Popescu, büyükelçiliğe yükseltildi. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in eski danışmanlarından biri olan Popescu, geçtiğimiz aylarda ‘diplomatik liyakat’ ödülü almıştı.

MOSKOVA’YA GÜÇLÜ İSİM

Romanya’nın Moskova’ya atayacağı Cristian İstrate, güvenlik, NATO ve silahsızlanma konularında uzman. Geçmiş dönemde Oslo büyükelçiliği yapan 56 yaşındaki İstrate, son 7 yıldır Viyana’da uluslararası kuruluşlar nezdinde Romanya’yı temsil etmekteydi. Romanya’nın Birleşmiş Milletler nezdindeki eski büyükelçisi Simona Niculescu ise, Adrian Cioroianu’nun UNESCO’daki görevini devralacak.

Romanya’nın ünlü siyasi entellektüellerinden Zoe Petre’nin oğlu Dan Petre Romanya’nın Arjantin ve Paraguay temsilcisi olarak Buenos Aires’te görev yapacak. Yeni Delhi, Ottawa ve Canberra’ya da yeni isimler atanacak.

BALKANLARDAKİ ELÇİLER DEĞİŞİYOR

Değişimden Balkanlar’daki büyükelçiler de nasibini alacak. Tiran’a Octavian Şerban, Üsküp’e Monica Adela Axinte, Podgorica’ya Viorel Ardeleanu, Saraybosna’ya Anton Pacuretu, Belgrad’a Silvia Davidoiu, Sofya’ya Brândușa Predescu atanacak.

Balkanlar’dan Güney Amerika’ya, Avustralya’dan Asya’ya geniş bir yelpazeyi içeren atamalarla, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ile Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu’nun Romanya’nın dış politikasını yeniden şekillendirdiği yorumları yapılıyor. Sözü geçen isimlerin atamaları önümüzdeki 1-2 ay içinde tamamlanacak ve kararnameyle duyrulacak.