Avusturya’da yakalanan MİT ajanı, kürt siyasetçiye suikast hazırlığındaymış

Eylül ayı başında Viyana’da yakalanan MİT ajanının, Kürt kökenli siyasetçi ve insan hakları savunucusu Berivan Arslan’a suikast hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

Etha haber portalının haberine göre, 1 Eylül’de yakalanan Feyyaz Ö., geçmişte Yeşiller Partisi adına Avusturya parlamentosunda milletvekili olarak görev yapan Kürt siyasetçi Berivan Aslan’a yönelik suikast planı içinde olduğunu itiraf etti.

İtalyan pasaportu taşıyan Feyyaz Ö. ifadesinde, suikast ile ilgili bilgileri Sırbistan’daki MİT ajanından aldığını ve Avusturya’da yaşayan Aslan’ı bir süredir takip ettiğini söyledi. Berivan Aslan’a suikast yapmak için bir otelde emir beklediğini söyleyen Feyyaz Ö, Berivan Aslan’ı öldürerek ya da yaralayarak muhalif Kürt siyasetçiye bir mesaj verilmek istendiğini açıkladı.

Feyyaz Ö. ifadesinde başka suikast hazırlıklarını da itiraf etti. İddiaya göre, MİT Avusturya’da başka suikastler de planladı. Avusturyalı yazar ve siyasetçi Peter Pilz ile Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Andreas Schieder suikast listesinde bulunuyordu.

KENDİ TESLİM OLMUŞ

Avusturya’da yaşayan gazeteci Serdar Peri, suikast için görevlendirilen kişinin kendi kararıyla bundan vazgeçip polise sığındığını yazdı. Gazeteci Berivan Aslan’ın evinde polis korumasına alındığını belirtti.

SON İŞ DİYE VERMİŞLER

Kronos News, Berivan Arslan’a suikast planının, şu anda emekli olan Feyyaz Ö.’ye MİT tarafından ‘son bir iş’ olarak verildiğini yazdı. Hayatından endişe ettiğini söyleyen Feyyaz Ö., polis korumasına alındı. Ajanın anlattıklarının doğru olması durumunda, Avusturya polisinin çok önemli bilgilere ulaşma şansı bulunuyor. Feyyaz Ö., hem MİT’in diğer ajanlarının isimlerini hem de MİT’in yapılanmasını çok iyi bilen bir isim olarak görülüyor. 

Konsolosluk çalışanı Metin Topuz, Feyyaz Ö.’nün beyanıyla tutuklanmıştı. 3 ay sonra İtalya’ya yerleşen Feyyaz Ö.’nün ifadesi hiçbir şekilde alınamadı. İddianamede casuslukla suçlanan Topuz,haziran ayındaki son duruşmada terör örgütü üyeliğinden 8 yıl hapse mahkum oldu.

KONSOLOSLUK ÇALIŞANINI TUTUKLATAN İSİM

Öte yandan Feyyaz Ö., Avusturya polisine verdiği ilk ifadede, Türkiye’de tutuklu Amerika’nın İstanbul’daki başkonsolosluğunda çalışan Metin Topuz aleyhine yalan ifade verdiğini belirtti. MİT ajanı, sonradan doldurulmak üzere zorla boş bir kağıda imza attığını söyledi.

MİT ajanı Feyyaz Ö.’nün, Amerika’nın İstanbul’daki başkonsolosluğunda çalışan Metin Topuz’un tutuklanmasındaki kilit isim olduğu belirtiliyor. İddianamede, Topuz’un çalıştığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) adına muhbir olarak çalışan Feyyaz Ö.’nün, Topuz için ‘casusluk’ ve ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamaları tutuklamaya dayanak yapılmış. Metin Topuz, 5 Ekim 2017’de tutuklandıktan 3 ay sonra Feyyaz Öztürk, yurt dışına çıkmış.

SAVCI, TANIK DİNLENSİN DEMİŞ; SONRA VAZGEÇMİŞ

Soruşturma aşamasında alınan beyanlarına göre tanığın anlatımlarının sanık Topuz’a yüklenen suçlara yönelik büyük önem arz ettiğini söyleyen duruşma savcısı, 9 Ocak 2018’de İtalya’ya gittiği belirlenen Feyyaz Ö.’nün istinabe yoluyla ifadesinin alınmasını talep etti.

Ancak, 11 Haziran Perşembe günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada savcı, İtalya’da yaşadığı belirtilen tanık Feyyaz Öztürk’ün dinlenilmesinden, bu ülkede sokağa çıkma yasağı olması ve tanığa ulaşılıp ulaşılamamasının belli olmaması gerekçeleriyle vazgeçilmesine karar verilmesini istedi.

Böylece Metin Topuz, bir mit ajanının yazılı beyanına dayanarak,terör örgütü üyeliğinden 8 yıl hapse mahkum oldu.