Romanya’da yeni rekor: Bir günde bin 713 kişi enfekte oldu

Romanya, yaklaşık 7 aydır etkisi altında bulunduğu yeni tip koronavirüs salgınında bugün yeni bir vaka rekoru kırdı. Acil Durum Komitesi’nin raporuna göre, son 24 saat içinde bin 713 kişi enfekte oldu.

Okulların açılması ve çoğu okullarda yüzyüze eğitimin başlamasıyla birlikte, koronavirüs vaka sayılarında artış yaşanıyor. Son 24 saat içinde test uygulanan 25 bin 991 kişiden bin 713’ünün enfekte olduğu belirlendi. Salgındaki son zirve, bin 504 vakanın raporlandığı 27 Ağustos’ta görülmüştü.

Küresel ölçekteki yeni tip koronavirüs salgınında Romanya’da ilk vaka 26 Şubat’ta görülmüştü. O günden bu yana, Romen otoritelerinin kaydettiği vaka sayısı 107 bin 11 oldu. Salgında ölenlerin sayısı bugün itibarıyla 4 bin 285’e ulaştı. Son 24 saat içinde 49 hasta hayatını kaybetti. Son gün ölen hastalardan 33’ü erkek. Hayatını kaybeden tüm hastaların başka bir rahatsızlığı olduğu kaydedildi.

Komitenin verilerine göre, halen sağlık ünitelerinde 6 bin 854 hasta tedavi görüyor. Bunlardan 471’i yoğun bakım ünitelerinde bulunuyor.

ENFEKTE OLDUĞUNUN ERTESİ GÜNÜ ÖLDÜ

Koronavirüs salgını 48 yaşında bir polisin ölümüne neden oldu. Timişoara hudut bölgesinde çalışan 48 yaşındaki Ioan Sporea, koronavirüse yakalandığı anlaşıldıktan sonra sadece bir gün yaşadı. 3 çocuk babası Sporea’nın vefatıyla, Romanya polisi kadrosundan bu salgında can verenlerin sayısı üçe yükseldi.

YURT DIŞINDAKİ ROMENLERDE DURUM

Salgının başlangıcından bu yana, yurt dışındaki Romen vatandaşlarından 6 bin 599’u koronavirüs’e yakalandı. Salgın boyunca Almanya’da 2 bin 905 Romen enfekte oldu. İtalya’da bin 905, İspanya’da ise bin 253 Romende koronavirüs tespit edildi. Yurt dışında koronavirüse yakalananlardan 126’sı hayatını kaybetti.

BAŞBAKANDAN ‘KÜÇÜK’ UYARILAR

Bu arada Başbakan Ludovic Orban, salgına karşı uyarılarını yineledi. News.ro’ya konuşan Orban, korunmanın esas olduğunu vurgulayarak ‘üç küçük şey’e dikkat çekti: Maske, temizlik ve hijyen, elleri sıkça yıkama.

Aşı bulunana kadar korunmanın esas alınması gerektiğini vurgulayan Orban, maske takmaya alıştığını şu ifadeyle dile getirdi: ”Boynumuzda kravatla doğmadık.”