Yerel seçimler: Bükreş’teki yarış, Dan ve Firea arasında kıyasıya sürüyor

Romanya’da yerel seçimlere iki hafta kala, başkent Bükreş için üçüncü kez aday olan Nicuşor Dan ile yeniden aday olan görevdeki belediye başkanı Gabriela Firea arasındaki çekişme başa baş sürüyor. Seçimin sonucunu kararsızların belirleyeceği öngörülüyor.

Ülkenin en büyük kenti Bükreş için 27 Eylül seçimlerinde 18 aday yarışıyor. Kıyasıya yarış ise iki aday arasında. Başkenti yönetmeye üçüncü kez aday olan Nicuşor Dan, hükümetteki Ulusal Liberal Parti (PNL) ile Romanya siyasetinde ağırlığını artırmaya başlayan liberal USR-PLUS ittifakınca destekleniyor.

Siyasetçiden ziyade teknokrat bir yapıya sahip Nicuşor Dan, ilk kez aday olduğu 2012 seçimlerinde yüzde 9,83 oy almıştı. 2016’da halen görevdeki belediye başkanıyla yarışan Dan, oyunu yüzde 30,5’e yükseltmesine rağmen ipi göğüsleyememişti. Lise yıllarında matematik olimpiyatçısı olan Dan’ın Bükreşlilere vaad ettiği bazı projeleri şunlar:

*AFI Cotroceni, Gara de Nord, Gara Obor, Pipera, Otopeni ve Rahova semtlerine yer üstü metrosu

*Toplu taşıma merkezi duraklarına yakın 15 otopark

*Yeni ulaşım hatları oluşturma ve hatlar arası bağlantılarla ulaşım süresini kısaltma

*Bükreş’i bilişim teknolojileri için merkez haline getirme, yeni girişimcileri destekleme

Siyasetçiden çok teknokrat görünümü veren Nicuşor Dan, üçüncü kez aday olduğu Bükreş’te, anketlere göre kıl payı önde gidiyor.

FİREA BİR DÖNEM DAHA İSTİYOR

Televizyon sunuculuğundan siyasete atılan Gabriela Firea, 2016 seçimlerini önde tamamlayarak Bükreş tarihinin ilk kadın belediye başkanı ünvanını kazandı. Voluntari belediye başkanı Florentin Pandele’nin eşi olan Firea, 4 yıllık görev süresinde altyapıya yönelik hizmetleri önceledi.

Şehir trafiğinin kilitlendiği noktalara kurulan Nicolae Grigrescu, Ciurel köprüleri ile şehrin kuzey bölgesindeki Fabrica de Glicoza bulvarının hizmete açılması en göze görünen hizmetler arasında yer alıyor. Colentina bölgesindeki Doamna Ghica üst geçidi inşaatında da hızla sona yaklaşılıyor. ‘Projeler çekmecede kalmayacak’ sözü veren 48 yaşındaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) adayı Firea’nın bazı altyapı vaadleri şunlar:

*20 yıldır ihmal edilen varoş bölgesi Prelungirea Ghencea bulvarının asfaltlanması

*Çevreyolu ile kesişen Domneşti üst geçidinin tamamlanması

*Çevreyolu genişletme ve ıslah çalışmalarının tamamlanması

Proiecte noi pentru București

În premieră, facem legătura între Nordul și Sudul Capitalei, prin șantierele deschise și prin lucrările deja finalizate! Era minunat să avem Centura ocolitoare dar aceasta este, încă, un obiectiv guvernamental neîndeplinit! Și nici nu au acceptat să o transfere la Primărie, pentru a o finaliza. Orgolii mărunte de politicieni care nu pun oamenii pe primul loc! De patru ani, Bucureștiul nu mai bate pasul pe loc. Capitala României se dezvoltă! Prea multă vreme șantierele au fost înghețate și lucrările executate în ritm de melc de doar două-trei firme de casă. Am finalizat toate proiectele mari găsite blocate acum patru ani. Pe podul de la Nicolae Grigorescu se circulă deja, iar celebrul Pod Ciurel va fi dat în folosință până la începerea școlilor. Am deschis șantiere noi, unele obiective fiind terminate deja în scurt timp. Noua șosea Fabrica de Glucoză e un ajutor real pentru șoferi. Așa va fi și Pasajul de la Doamna Ghica sau lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea.Suntem un oraș cu aproape 4 milioane de locuitori și principalul punct de afaceri al țării. Infrastructura trebuie să se dezvolte, chiar dacă Bucureștiul primește un procent infim din câți bani produce pentru bugetul țării. Știm ce avem de făcut în continuare! Vom munci! Împreună cu echipa din Primăria Capitalei am gândit zeci de proiecte: drumuri noi, pasaje și poduri, lărgire de străzi existente. Vă asigur că nu vor rămâne doar poze, machete sau hârtii aruncate într-un sertar și vă invit să urmăriți un material în care am trecut în revistă stadiul lucrărilor importante din București.#ModernizamInfrastructura#OameniiPePrimulLoc

Gepostet von Gabriela Firea am Freitag, 28. August 2020

BASESCU, YAŞANABİLİR BAŞKENT VAAD EDİYOR

2004 yılında Bükreş belediye başkanlığından cumhurbaşkanlığına sıçrayan Traian Basescu, başkentlilerin yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanmış. ‘Tecrübelerimi kullanmak istiyorum’ diyen 68 yaşındaki eski cumhurbaşkanı, hava kirliliğini asgariye indirmiş, yeşil ve yaşanabilir bir Bükreş için çalışacağını söylüyor. Basescu, sağ kulvardaki Halk Hareketi Partisi (PMP) adına yarışıyor.

ESKİ BAŞBAKAN İHTİŞAMLI GÜNLERİNDEN UZAK

Başkent Bükreş için adaylığını koyan bir de eski başbakan var: Calin Popescu Tariceanu. Lideri olduğu ALDE partisinden aday olan Tariceanu, 2004-2008 yıllarında Başbakanlık görevini yürütmüştü. Başbakanlığı döneminde cumhurbaşkanı Traian Basescu ile sıkça tartışmalara giren Tariceanu, aynı isimle bu kez başkent belediyesi için kapışıyor. Ancak her iki adayın da şansı az.

Son yapılan ankete bakınca, kazananı, yüzde 22’lik dilime sahip kararsızların belirleyeceği görülüyor.

SON KAMUOYU YOKLAMALARINDA KİM ÖNDE?

Kamuoyu yoklamaları başkent Bükreş için Nicuşor Dan ya da Gabriela Firea’dan birinin ipi göğüsleyeceğini öngörüyor. Hükümetteki PNL tarafından yapılan ve basına yansıyan son anket, Dan’ın yüzde 31 ile ilk sırada, Firea’nın yüzde 29 ile ikinci sırada olduğuna işaret ediyor. Anketteki yüzde 22’lik kararsız seçmenin son iki hafta içinde tercihini belirlemesi bekleniyor. Ankette Traian Basescu’yu tercih edenlerin oranı ise yüzde 10 civarında.