Romanya: Akdeniz’deki gelişmelerden endişeliyiz

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Akdeniz’de iki NATO üyesi ülke olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gergin durumdan endişeli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı İohannis, son haftalarda Doğu Akdeniz’de artan gerilimin ne AB’ye ne de NATO’ya fayda sağlamayacağına vurgu yaptı. ”Herhangi bir anlaşmazlığın dostane, diplomatik yollarla, yanlış anlaşılabilecek davranışlara girmeksizin ve silah kullanmadan çözüleceğine inanıyoruz.” diyen Romanya Cumhurbaşkanı, tarafları müzakere masasına davet etti.

İohannis, Romanya’nın Türk ve Yunan tarafları arasındaki bir anlaşmazlıktaki tavrının bu olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, anlaşmazlığın masada çözülmesi ve diplomatik kanalların açık tutulması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan Sözcü Gazetesi’nde Zeynep Gürcanlı imzasıyla yayınlanan haberde, NATO’nun müzakarede aracı olduğu duyruldu. Ege ve Doğu Akdeniz’deki gerginlikte devreye giren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından iki ülkenin NATO bünyesinde “teknik görüşmelere başlama kararı aldıklarını” açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz” denildi.