Romanya hudut polisi, son 20 günde en az 29 Türk kaçak göçmen yakaladı

İnsan kaçakçılığıyla mücadelesini sürdüren Romanya hudut polisi, son 20 gün içinde en az 29 Türk vatandaşını Sırbistan ve Macaristan’a yasa dışı yollarla ulaşmak isterken yakaladı.

Türkiye’de her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar, insanların umudunu Batı’da aramasına yol açıyor. Romanya, yasa dışı yollarla Avrupa’ya ulaşmaya çalışanların geçiş güzergahında bulunuyor. Sınır kontrollerinde yakalanan kaçak Türk vatandaşlarının sayısında belirgin bir artış gözleniyor.

26 Ağustos’ta Sırbistan sınırı yakınlarında 14 Türk yakalandı. Hudut polisi devriye esnasında Ticvaniu Mare köyünde şüphelendiği dört otomobili durdurdu. Romen araç sürücüleri gözaltına alındı, 14 Türk işlem yapılmak üzere göçmen merkezine götürüldü.

Yine Sırbistan sınırı yakınlarında, 21 Ağustos’taki devriye sırasında 7 kaçak Türk vatandaşına rastlandı. Bechicherecu Mic köyü yakınlarında iki aracı durduran polis, yaşları 25 ile 35 arasında değişen tamamı erkek 7 türkü yakaladı.

Macaristan’a kaçak geçmeye hazırlanan 8 Türk ise, Arad’a bağlı Varşand hudut kapısı yakınlarında yakalandı. 11 Ağustos’ta yakalanan ve Romen sürücülerin kullandığı iki taksiden 3 erkek, 1 kadın ve 4 çocuk çıktı.

Türk plakalı tırda yakalanan kaçak göçmenlerin ne kadarının Türk, ne kadarının Suriyeli olduğu açıklanmadı.

TÜRK TIRINDA 42 GÖÇMEN

Hudut polisinin son bir ay içindeki en büyük operasyonu 18 Ağustos’ta gerçekleşti. A1 otobanının Timişoara yönündeki çıkışında Giarmata köyü yakınlarında Türk şoförün kullandığı tırı durduran polis, römork kısmında 42 göçmen buldu. Kaçak göçmenlerin 17 ile 50 yaş aralığında olduğunu açıklayan hudut polisi, gruptaki Türk ve Suriyeli sayısını net olarak vermedi.

Yakalanan kaçak göçmenler, ilk işlemler yapıldıktan sonra uygulanacak prosedür için göçmen merkezlerine yönlendirildi.