Romanya, komünist dönemin tüm ayıplarıyla yüzleşiyor

Romanya Komünist Suçları Araştırma Enstitüsü (IICCMER), Komünist dönemde yasadışı yollarla Yugoslavya ve Macaristan’a geçmeye çalışan Rumenlere ateş eden sınır polis memurlarının tespiti için inceleme başlattı.

Komünist dönemde işlenen insanlık suçlarını ortaya çıkarmak için çalışmalar yürüten kurumun başkanı Alexandra Toader, Digi24 televizyon kanalına yeni araştırmaların müjdesini verdi. “Kesin istatistiklere sahip değiliz, ancak kesinlikle sınır görevlileri tarafından Batı’ya gitmeye çalışırken vurularak hayatını kaybeden binlerce insandan bahsediyoruz” diyen Toader, bu kişilerin tespiti için çalışmalara başlandığını söyledi.

Enstitü Başkanı Toadar, “Suçlular sadece şiddete başvuran sınır görevlileri değil, emirleri verenlerdir” sözleriyle, soruşturmanın genişleyeceği mesajı verdi.

1980 SONRASINA YOĞUNLAŞILACAK

1989 devrimi öncesinde bu tür suçlara bulaşanların, halen görevde olabileceği tezini ileri süren Alexandra Toader, failleri tespit etme ve adalete teslim etme şansı daha yüksek olduğu için, soruşturmada 1980’lerde işlenen suçlara yoğunlaşılacağını söyledi.

Romanya, 1947-1989 yılları arasında, göçü tamamen yasaklayan bir komünist diktatörlük tarafından yönetildi. Bu süre içinde onbinlerce insan yasa dışı yollarla ülkeden kaçmaya çalıştı.

2005 yılında kurulan IICCMER, Komünist diktatörlüğü incelemekle görevli bir hükümet organı olarak çalışıyor.

Komünist dönem hapishane komutanları Ion Ficior ve Alexandru Vişinescu’nun insanlığa karşı suçlardan mahkum edilmesi, bu enstitünün çalışmaları sonucu gerçekleşti. Her iki komutan, hapishaneye konduktan 2 yıl sonra hayatını kaybetti.