Her yerde yerli ve milli, ama köprü geçişleri dolarla

Karar Gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, ‘yerli ve milli’ söylemini dilinden düşürmeyen AKP hükümetine, ihaleleri dolar üzerinden fiyatlandırması yönüyle sert eleştiriler yöneltti. Yandaş şirketlere devlet kasasından dolarla ödeme yapılırken, milliciliğin komik kaçtığını vurgulayan Kahveci, salı günü çıkan yazısında şu görüşleri dile getirdi:

Kendi ülkende köprü yapıyorsun, Amerikan doları ile fiyatlandırıyorsun. Otoyol yapıyorsun, Amerikan doları ile fiyatlandırıyorsun. Milletinin gideceği hastane yapıyorsun, Amerikan doları ile fiyatlandırıyorsun. Havalimanı yapıyorsun, Amerikan doları ile fiyatlandırıyorsun. Enerji garantisi veriyorsun, Amerikan doları ile fiyatlandırıyorsun. Garantiler Amerikan doları ya da bazılarında da Avrupa eurosu. 

Hepsini bir elin parmakları ile sayılı Hazine Garantili Müteahhit almış. 20-25 yıl Amerikan doları ile paraları garantilenmiş. Yetmemiş, bu paraları Amerikan’ın enflasyon endekslerine bağlamışsın ve oradaki artış kadar bir de dolar bazında zamlar yapıyorsun. Sonra da yerli ve milli diyorsun. 

***

Şer güç, sömürücü güç veya bilmem ne diye suçladığın IMF bile sana gelmiş demiş ki: “Sakın ola kendi ülkende, kendi vatandaşlarından borç alırken kendi paranı kullan; Amerikan doları kullanma.” 

Sen ne yapmışsın? 2019 başında başlamışsın kendi vatandaşından, kendi ülkenden bile Amerikan doları ile borç para almaya. Oysa kendi ülkende yabancı para ile borçlanmaları bitirenleri de hain olarak görmüşsün. 

Bak şimdi; 

Hazine garantilerin dayanmış 150 milyar dolara… 

Kendi vatandaşından almaya başladığın yabancı para borçları da gelmiş 24 milyar dolara… 

Ama yerli ve milli. 

***

Bu ülkenin geçmiş birikimleri satıldı. 

Mevcut durumu borçlandırıldı 

Ve son yılarda da geleceği satılıyor.

Hesaplarda görülmeyen o kadar Amerikan dolarlı ihaleler olmuş ki; kimse bilmiyor. Soruyorlar “nedir bunlar” diye. Diyorsun ki “ticari sır söyleyemem”. 

O ticari sır dediklerin evlatlarımızın, torunlarımızın geleceği. Onların gelirlerini verdiğin bir kaç müteahhidin parası. 

Nasıl ticari sırdır ki; parayı ödeyecek olana bilgi verilmiyor. Yani Türk Milleti bu parayı ödeyecek ama millete bilgi verilmiyor.