Bulgaristan’ın zirvesinde ‘mafya’ restleşmesi

Bulgaristan’da Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan iki danışmanın gözaltına alınmasıyla Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerilim sokağa taştı. Her iki liderin taraftarları gösteri yaptı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Başbakan Borisov yönetimindeki hükümeti mafya gibi davranmakla suçlayarak istifa çağrısı yaptı.

Sofya siyasetindeki hava, perşembe günü Cumhurbaşkanlığı binasına savcı gözetiminde yapılan baskınla ısındı. Radev’e bağlı çalışan yolsuzlukla mücadele sorumlusu ve güvenlik danışmanı gözaltına alındı.

Sosyalistler tarafından desteklenen Radev, baskından muhafazakâr başbakan Boyko Borisov’u sorumlu tuttu. Bulgar Cumhurbaşkanı, yaptığı konuşmada başbakanı “oligarklarla bağlantılı” olmakla suçladı.

DW Türkçe‘nin haberine göre, bu konuşmanın ardından Radev taraftarları sokağa indi. Baskınların Cumhurbaşkanı Radev’in hedef aldığını savunan protestocular, Başbakan Borisov’un adamı olmakla suçladıkları Başsavcı Ivan Geşev’in istifasını istedi.

Aynı saatlerde başkent Sofya’nın bir başka noktasında Borisov taraftarları gösteri yaptı. Ancak gruplar birbirine yaklaştırılmadı.

Cumartesi gösteriyle devam eden sosyalist cumhurbaşkanı destekçileri, hükümete karşı ‘mafya’, ‘katiller’ ve ‘istifa’ sloganları attı.

Başkent Sofya’da cuma günü iki eylemci ve dört polis memuru yaralanmıştı. Gösteriler sırasında, toplamda 18 kişi de gözaltına alındı.