Karayoluyla Türkiye’ye gelen gurbetçiye, Avusturya’ya dönüşünde karantina şoku

Avusturya, Balkanlarda yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakaları nedeniyle Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan ve Romanya’nın yanı sıra Moldova’dan ülkesine gelenlere 14 gün ev karantinası zorunluluğu getirdi. Bu karar, Avusturya’da ikamet edip de, yaz tatili için karayoluyla Türkiye’ye giden gurbetçilerde şok etkisi yaptı. Karar, Avusturya’dan transit geçecek vatandaşları da kapsıyor.

Avusturya’da çarşamba günü alınan ve aynı gün uygulamaya geçen seyahat uyarısı kapsamında bu ülkelerden Avusturya’ya giriş yapanlar 14 gün karantinada kalmak zorunda. Ancak son 48 saat içerisinde test yaptırıp virüs taşımadığını belgeleyenler karantinadan muaf tutulacak.

Başbakan Sebastian Kurz, ayrıca karantina listesine alınan Romanya, Bulgaristan ve Moldova’ya seyahat uyarısı yaptı. Kurz, ”Son dönemde virüsün yurt dışından taşındığını gözlemliyoruz. Bu ülkelere seyahatte bulunmayın.” dedi.

Özellikle Balkan ülkelerinden gelenlerin kontrol edilmesi için bin 800 polisin sınırda görevlendirileceğini söyleyen Kurz, karantina koşullarına uymayanlara bin 450 euro para cezası uygulanacağını hatırlattı.

Bulgaristan, Avrupalı gurbetçinin en sık kullandığı transit ülke konumunda.

GURBETÇİLERİN YOL GÜZERGAHINDA

Karantina uygulaması, Bulgaristan’ın Avrupalı Türklerin izin yolu güzergahında bulunması nedeniyle bu ülkeden transit geçiş yapan Türkleri etkileyecek. Otomobilleriyle Bulgaristan üzerinden yaşadıkları Avrupa ülkelerine dönüş yapan Türklerin, Avusturya sınırına geldiklerinde son 48 saat içerisinde test yaptırmış olmaları gerekecek.

Türkiye’den test yaptıran kişinin, gümrüklerdeki yoğunluk nedeniyle, yaklaşık bin 400 kilometrelik mesafeyi iki günde alıp almayacağı bilinmiyor. Test yaptırdığı halde süreyi aşanlar otomatik olarak Avusturya’da karantinaya girecek.

Avrupa’da yaşayan Türklerin önemli bir kısmı hesaplı olduğu için karayoluyla izne gitmeyi tercih ediyor. Bu yıl salgın nedeniyle düzenli uçuşların başlatılamamış olması, gurbetçiyi karayoluna mecbur bıraktı. Bulgaristan, transit geçişlere kapılarını en çabuk açan ülkelerden biri oldu. Bulgaristan, Türkiye’de tatil yapmak isteyen gurbetçinin en kısa yol güzergahı üzerine bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs vaka sayısının 19 bine dayandığı Avusturya’da, kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun yeniden getirilmesi planlanıyor.