Orban hükümetinin, karantina yasa tasarısı hazır

Romanya’da Orban hükümeti, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen karantina zorunluluğuna dair yasa düzenleme tasarısını bugünkü kabine toplantısında kabul etti.

Hükümet tasarıyı acil koduyla parlamentoya gönderdi. Tasarı, önümüzdeki günlerde parlamentoda görüşüldükten sonra oylanacak. Acil Durum Komitesi Başkanı Raed Arafat, yeni hazırlanan yasa tasarısının daha net tanımlamalar içerdiğini ve başka bir salgın dönemi için geçerli olacak şekilde kapsamlı hazırlandığını vurguladı.

Öte yandan, Sağlık Bakanı Nelu Tataru, Anayasa Mahkemesi’nin covid-19 hastalarının hastanede tutulma zorunluluğunu kaldırmasından sonra ülke genelinde hastanelerde tedavi gören 6 bin hastadan 550’sinin kendi isteğiyle taburcu olduğunu söyledi.

Bu arada koronavirüs vaka sayısında bugün düşüş yaşandı. Son 24 saat içinde ülke genelinde 250 kişide covid-19 tespit edildi. En çok vaka görülen iller, Argeş, Galati, Gorj ve Vrancea vilayetleri oldu.

TÜRKİYE YEŞİL LİSTEYE YİNE GİREMEDİ

Romanya, bugünden geçerli olacak ‘yeşil bölge’ güvenli ülkeler listesini akşam saatlerinde güncelledi. 44 ülke ile yarından itibaren uçuşlar karşılıklı olarak başlayabilecek. Bu ülkeler arasında Türkiye yine yer alamadı. Güvenli ülke sınıflandırması, son 14 gün içinde yüzbin kişiye tekabül eden vaka sayısı ortalamasına göre belirlendi.

AB ve Serbest Ekonomik Bölge ülkeleri

Bulgaristan

Monako

Hırvatistan

İngiltere

Çek Cumhuriyeti

Polonya

Avusturya

İzlanda

İsviçre

ispanya

Fransa

Belçika

Almanya

Slovenya

Danimarka

Hollanda

İtalya

Norveç

Slovakya

İrlanda

Liechtenstein

Yunanistan

Kıbrıs

Finlandiya

Malta

Litvanya

Macaristan

Estonya

Letonya

Andorra

Faroe Adaları

Vatikan

AB ve Serbest Ekonomik Bölge dışı ülkeler

Kanada

Fas

Cezayir

Avustralya

ruanda

Uruguay

Japonya

Güney Kore

Gürcistan

Yeni Zelanda

Tunus

Tayland