Romanya’da yaz: Bir yanı sarı sıcak, bir yanı fırtına

Romanya’nın güney ve doğu kesimlerinde bugünden itibaren kavurucu sıcak dalgası geçerli olacak. Batı ve kuzey batı bölgesinde ise yağış ve fırtına etkili olacak.

2020 yazının ilk meteoroloji uyarısı bu sabah yapıldı. Pazar gününe kadar Oltenia, Muntenia, Dobruca’nın batısı, Moldova’nın orta kesimlerinde sıcak hava için sarı alarm ilan edildi. Hava sıcaklığı 36-37 derece olarak görülecek, havadaki nem oranı yüzde 80’e ulaşacak.

ORTA VE BATI KESİMLERİNDE YAĞIŞ

Ülkenin güney ve doğusu kavrulurken, kalan bölgelerde rüzgar ve yağış etkili olacak. Farklı zaman dilimlerinde geçerli olacak üç farklı alarma göre, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvanya’nın orta kesimleri ve Orta Karpatlar’ın batı kesimlerinde yağmur, dolu ve sert rüzgar bekleniyor. Tahminlere göre metre kare başına 50 litreye kadar yağış düşecek.

Timiş, Arad, Bihor, Caraş Severin, Hunedoara, Alba, Cluj ve Satu Mare illeri için bu akşamdan geçerli turuncu alarm ilan edildi. Bu bölgelerde aşırı yağış nedeniyle sel baskını uyarısı yapılıyor.

BAŞKENTTE SICAK VE NEMLİ HAVA

Muntenia coğrafi bölgesi içinde kalan başkent Bükreş’te sıcak ve nemli hava bekleniyor. Perşembe sabahından cuma akşamına kadar geçerli sıcak hava dalgası boyunca, Bükreş için öngörülen hava sıcaklığı 36 derece. Yüzde 80 oranında beklenen memliliğin yanı sıra hafif rüzgar beklentisi var.