Bulgaristan, bazı komşular ve AB harici ülkelerden gelenlere ev karantinası uygulanacak

Sofya hükümeti, birkaçı istisna AB ülkeleri ve bazı komşular dışında, iş ya da turistik seyahat için Bulgaristan’a gelenlere 14 gün ev karantinası uygulanacağını duyurdu. Bu işlem, ülkeden transit geçenlere uygulanmayacak.

23 Mayıs’ta kapılarını komşularına açan Bulgaristan, artan koronavirüs vakaları nedeniyle ek önlemler aldı. Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in duyurduğu ev karantinası zorunluluğundan, dördü dışında Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler muaf tutuldu. İsveç, İngiltere, İrlanda ve Portekiz’den Bulgaristan’a gelen AB vatandaşları 14 gün boyunca ev karantinasına alınacak.

Bulgaristan, bazı bölge ülkleleriyle seyahat serbestiyetinde bir değişikliğe gitmedi. Buna göre, Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek’ten gelen vatandaşlar yine ev karantinasından muaf tutulacak. Bunun dışındaki bölge ülkelerinden ve tüm dünyadan Bulgaristan’a seyahat edenleri 14 günlük ev karantinası bekliyor.

ROMANYA’DAN BULGARİSTAN’A GİDENLER

Romanya ve Yunanistan, Bulgaristan’ın AB üyesi komşuları olduğu için, bu ülke vatandaşlarının Bulgaristan’a seyahatlerinde sınırlama yok. Aynı şekilde bir başka AB üyesi Hırvatistan vatandaşları da Bulgaristan’a kısıtsız seyahat edebilecek. Romanya’da oturumu olduğu halde Romen vatandaşlığı bulunmayanlar, iş ya da turistik maksatlı seyahatlerinde Bulgaristan’da 14 gün ev karantinasına alınacak. 24 saat içinde transit geçmek isteyenler için bir kısıtlama bulunmuyor.

MOLDOVA, UKRAYNA’DAN TÜRKİYE’YE GİDENLER

Moldova ve Ukrayna’da oturum sahibi Türk vatandaşları, Bulgaristan’dan transit geçmek istediklerinde, 24 saat içinde ülkeden çıkmak kaydıyla karantinadan muaf tutulacak.

TÜRKİYE’DEN BULGARİSTAN’A GİDENLER

Bulgaristan vatandaşı olmayıp, oturum ya da vize ile ülkeye giren Türk vatandaşlarının, 14 günlük ev karantinası zorunlu. Karantina süresi içinde devlet dairelerinde hiçbir işlem yapılamayacak. Polis, karantinaya uyulup uyulmadığını kontrol edecek.