Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve 9 kişi için Lahey’de ‘savaş suçu’ davası açıldı

Lahey’deki uluslararası mahkemede, Sırplara karşı savaş suçu işlemekle suçlanan Kosova Cumhurbaşkanı Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve 9 kişi hakkında dava açıldı.

Savaş Suçları Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde savcı, Cumhurbaşkanı Taçi, eski Meclis Başkanı Kadri Veseli ile Kosova Kurtuluş Ordusu’ndan (UÇK) 8 eski yöneticinin, ‘yaklaşık 100 cinayet ve işkence’ gibi savaş suçları işledikleri iddia ediliyor. Taçi, Kosova Savaşı (1998-1999) sırasında Sırp karşıtı güçlere önderlik etmişti.

TAÇİ, ABD YOLUNDAN DÖNDÜ

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, dava haberini, Washington’a gitmek üzere bulunduğu Viyana’da aldı. Bunun üzerine seyahatini iptal eden Taçi, Tiran üzerinden Priştine’ye döndü. Pazar günü Cumhurbaşkanlığı binasından halka hitap edeceğini duyuran Taçi, kararı şu sözlerle eleştirdi: ”Kimse Kosova tarihini yeniden yazamaz.”

Askush nuk mund ta rishkruajë historinë e Kosovës! Nobody can rewrite the history of Kosova!

Gepostet von Hashim Thaçi am Donnerstag, 25. Juni 2020

ÖZEL MAHKEME 5 YIL ÖNCE KURULDU

Avrupa Konseyi’nin 2011 yılında hazırladığı raporda, Kosova’nın bağımsızlık sürecinde savaş suçları işlendiği iddia edilmişti. Tartışmaların gölgesinde Lahey’de 2015 yılında, uluslararası hakim ve savcılardan oluşan bir mahkeme kuruldu.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kosova yargısına bağlı olarak işlevini sürdüren mahkeme, geçen yıldan bu yana, Kosova’nın eski başbakanı Ramush Haradinaj’ın yanı sıra yaklaşık 40 eski UÇK mensubunun ifadesini almıştı.

MAHKEMENİN BAĞIMSIZLIĞI SORGULANIYOR

Kosova Cumhurbaşkanı’nı ABD yolundan döndüren dava süreci, Avrupa medyasının dikkatini çekti. İsviçre gazetesi Neue Zürcher Zeitung’da yazan Andreas Ernst, kurulan özel mahkemenin ne kadar bağımsız olacağını sorguluyor. Açılan dava ile Taçi’nin, ABD’de kendine bir tür cezasızlık vizesi koparmasının engellendiğine vurgu yapılan yorumda şu ifadeler dikkat çekiyor: ”Kosova özel mahkemesi, Kosova hukukuna göre işleyen bir kurum olmakla beraber, başında uluslararası yargıçlar var, AB tarafından finanse ediliyor ve Lahey’de yerleşik. Bu sayede Kosova’da oluşabilecek baskılardan azade olması amaçlanıyor. Batılı güçlerin etkilerinden ne kadar azade olduğuysa başka bir tartışma konusu.”

”BATI’DA SUÇ ORTAKLARI VAR”

İtalyan gazetesi İl Manifesto’da yayımlanan yazıda ise, Batılı liderler eleştiriliyor. Taçi’yi devlet adamı statüsüne yükselten ‘insani’ savaşı destekleyen Batılı liderlere şu soru soruluyor: ”Şimdi, yani onun işlediği cinayetlerin ortak sorumlusu olduklarını anladıklarında hiçbir şey söylemeyecek, hiçbir şey yapmayacaklar mı? Suçlarını hala örtbas etmeye devam mı edecekler?”

Avusturya gazetesi Der Standart‘ta çıkan değerlendirmede ise Taçi’nin Kosovalılara çoktan ihanet ettiği görüşü hakim. Yazar Adelheia Wölfl, bağımsızlık savaşı sırasında yaptıkları nedeniyle Taçi’nin ülkesini çoktandır ‘rehin tuttuğunu’ ileri sürdüğü yazısında şu görüşlere yer veriyor: ”Taçi, mahkeme önüne çıkmamak için Kuzey Kosova’yı, anayasaya aykırı olmasına rağmen Sırbistan’a bırakmayı ve çokuluslu bir devlet fikrinden vazgeçmeyi bile göze alıyor. Thaçi Kosovalılara aslında çoktan ihanet etti bile.”