Avrupa ülkeleri sınırlarını açmaya başladı

Avrupa ülkeleri, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aldıkları tedbirleri kaldırmayı sürdürürken, ‘yeni normal’ olarak adlandırılan süreçte, dünden itibaren birbirlerine sınırları açtı.

Avrupa Komisyonu’nun aldığı ‘AB içinde sınırların açılması’ tavsiyesini üye ülkeler bu tavsiyeye uymaya başladı. İlk olarak Almanya, kara sınırlarında başlattığı kontrolleri 15 Haziran’dan itibaren kaldırmaya başladı. İspanya’dan gelenler 21 Haziran’dan itibaren Almanya’ya girebilecek.

Almanya, AB ve Schengen ülkeleri ile İngiltere’ye seyahat uyarılarını da 15 Haziran’da kaldıracak, bunun yerine ayrıntılı olarak bu ülkelere seyahat edeceklere “seyahat tavsiyeleri” yayınlayacak.

Alman makamları, AB dışındaki ülkelere ise seyahat uyarıları 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Bu arada, seyahat uyarıları seyahat yasağı anlamına gelmediğinden, yaklaşık 3 aydır Türkiye’ye gerçekleşmeyen tarifeli uçak seferleri, yeniden başladı.

FRANSA DA KAPILARINI AÇIYOR

Fransa, salgın nedeniyle kapatılan Avrupa içi sınırlarını 15 Haziran’da, Avrupa dışı sınırlarını ise kademeli olarak 1 Temmuz’da açacak.

Avrupa ülkelerinden Fransa’ya gelenlerin 14 gün karantinada kalma zorunluluğu kaldırılırken, mütekabiliyet esasına göre İspanya ve İngiltere’den gelenlere 14 gün karantinada kalmaları tavsiye edildi.

Ayrıca hangi ülkeden olursa olsun öğrenciler Fransa’ya gelebilecek.

YUNANİSTAN UÇUŞLARI BAŞLATTI

Yunanistan da AB talimatları doğrultusundaki normalleşme adımları kapsamında 15 Haziran’dan itibaren 29 ülkeye uçuşları başlattı.

İç hatlardaki yolcu gemilerinin faaliyetlerine ve yolcu sayısına getirilen kısıtlamaların da kaldırılacağı ülkede evden çalışanlar iş yerlerine dönebilecek, oteller, kaplıcalar, spor salonları ve müzeler yeniden açılacak.

Ülkeye girişlerde Yunanistan Sağlık Bakanlığınca belirlenen “risk oranı yüksek ülke” vatandaşlarına ise test uygulanacak.

MACARİSTAN

Macaristan’da 30 Mart’ta ilan edilen acil durumun sonlandırılmasını öngören yasa tasarısı 16 Haziran’da mecliste oylanacak.

Adalet Bakanı Judit Varga, acil durumun 20 Haziran’dan itibaren tamamen yürürlükten kaldırılacağını açıkladı.

İnsan Kaynakları Bakanı Miklos Kasler ise ülke genelindeki tüm sağlık kurumlarında 15 Haziran’dan itibaren salgın öncesi duruma geri dönüleceğini bildirdi.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkede artık her şeyin salgın öncesine geri döndüğünü belirterek “Amacımız, 15-30 Haziran’da geri kalan tüm sınırlandırmaları kaldırmak.” dedi.