Aktrollerin işleyişi deşifre oldu

Twitter, AK Parti gençlik yapılanmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan 7 bin 340 hesaba ilişkin verilerin incelendiği bir rapor yayımladı.

Twitter’ın birlikte çalıştığı Stanford İnternet Gözlemevi tarafından hazırlanan raporda, kapatılan hesapların nasıl işlediği ve kullanılan taktiklerle ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.

Rapora göre, askıya alınan hesapların çoğunluğu aynı gün sahte kimliklerle ve benzer kullanıcı adlarıyla açılan hesaplar. Bu hesapların bir kısmının gündeme göre bir konuya yoğunlaşmak için açıldığı belirtiliyor.

Rapor, bu ağın yaklaşık 37 milyon tweetle AK Parti taraftarlığı yaptığını, CHP ve HDP’yi eleştirdiğini ortaya koydu. Ağın AK Parti yanlısı birçok “retweet halkası” oluşturuğu saptandı.

Raporda askıya alınan hesaplardan, 2017 Anayasa değişikliği referandumunu destekleyen tweetler atıldığı ifade ediliyor. Öte yandan atılan tweetlerle Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Operasyonu’na yönelik iç desteği artırmaya çalışıldığı belirtiliyor. Operasyona uluslararası desteği artırmak için atılan İngilizce tweetler olduğu da ifade ediliyor.

Raporda öne çıkan başlıca veriler şöyle:

  • Kapatılan 7 bin 340 hesabın 9 Haziran 2008 ile 18 Ocak 2020 tarihleri arasında açıldığı belirlendi. 28 Ekim 2014 gibi bazı tarihlerde açılan hesap sayısında patlama görüldü. Bu belli tarihlerde birbirine benzer onlarca hesap açıldı.
  • Hesapların ortalama takipçi sayısı 4 bin 274 ancak 4 bin 534 hesabın 500’den az takipçisi var. Hesapların 60’ının takipçi sayısıysa 100 binin üzerinde.
  • Bu hesapların 2014’ün sonunda ve 2019’un son birkaç ayında hareketlerini kayda değer bir şekilde artırdığı görülüyor.
  • Ortalama bir tweetin aldığı etkileşim sayısı (beğenme, yanıt, retweet, alıntılama) 3.7.
  • Ağın sık sık etkileşim kurduğu hesaplar AK Parti’nin resmi hesabı “@Ak-parti”, Cumhubaşkanlığı resmi hesabı “@tcbestepe”, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın resmi hesabı “@BeratAlbayrak”, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün resmi hesabı “@abdulhamitgul” ve Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek’in resmi hesabı “@06melihgokcek”.