Türkiye’den gelenlere ev karantinası sürecek

Romanya, 17 ülkeden gelecek yolcular için karantina ve izolasyon zorunluluğunu kaldırdı. Haftada bir güncellenecek listede yer almayan Türkiye’den gelecek yolcular, 14 gün ev karantinasına alınacak.

Romanya Acil Durum Komitesi, koronavirüsle mücadelede normalleşme sürecinde karşılıklı uçuş başlatılacak ülkeleri belirledi. Yapılan risk değerlendirmesi sonunda 17 ülke ile uçuşların başlatılması ve bu ülkelerden gelecek yolculara, semptom göstermedikleri takdirde ev karantinası uygulanmayacağına hükmetti.

TÜRKİYE ŞİMDİLİK LİSTEDE YOK

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, risk katsayısı olarak milyonda 5 vakayı ölçü aldıklarını söylemiş, buna göre güvenli ve riskli ülkeler grubu oluşturulacağını duyurmuştu. Türkiye’deki vaka sayısı ortalamanın üzerinde olduğu için bugün ilk kez açıklanan güvenli ülkeler listesinde yer almadı. Listenin ülkelerdeki vaka sayılarına göre, Kamu Sağlığı Kurumu’nca her hafta güncelleneceği bildirildi. 15 Haziran’dan itibaren geçerli olacak güvenli ülkeler listede şu ülkeler yer alıyor:

Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, İsviçre, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Macaristan, Malta, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.

EV KARANTİNASI LİSTESİ

Ev karantinası uygulanacak başlıca ülkeler ise şöyle sıralanıyor: ABD, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Kanada, Kuzey Makedonya, Lüksemburg, Mısır, Moldova, Polonya, Portekiz, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna.

TÜRKİYE UÇUŞ YASAĞI LİSTESİNDE KALDI

Acil Durum Komitesi’nin açıklamalarından sonra, Romanya Ulaştırma Bakanı Lucian Bode, uçuş yasağı süren ülkelerle ilgili duruma açıklık getirdi. Halen uçuş yasağının geçerliliğini koruduğu Almanya, Avusturya ve İsviçre ile hava trafiğinin 15 Haziran’dan itibaren açılacağını duyuran Bakan Bode, kalan 9 ülke ile yasağın süreceğini kaydetti. Digi24’te katıldığı programda konuşan Bode, her hafta başında güncelleneceğini duyurduğu yasaklılar listesinde şu ülkelerin adını saydı: ABD, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İtalya ve Türkiye.