Almanya seyahat uyarısını 31 Ağustos’a uzattı

Almanya, koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa Birliği (AB) harici 160’dan fazla ülkeye yönelik seyahat uyarısını, önümüzdeki Ağustos ayının sonuna kadar uzattı.  Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre, belirli kriterleri karşılayan ülkeler için de seyahat uyarıları istisnai olarak kaldırılabilecek.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, daha önce seyahat uyarılarının kaldırıldığı 31 AB ve Avrupa ülkesinden farklı olarak dünyanın geri kalanı için “kestirilemeyecek risklere girmeden sınırsız seyahati mümkün kılacak ortak veri tabanları, ölçütler ve karar alma mekanizmalarının bulunmadığına” dikkat çekti. Maas, “Yaz aylarında Almanların yeniden dünyanın dört bir yanındaki plajlara gitmesi ya da tatil dönüşü farkında olmadan virüsü Almanya’ya taşıması riskini alamayacaklarını ve bu riske girmeyeceklerini” vurguladı.

ANKARA, İSTİSNA İÇİN BASTIRIYOR

Seyahat uyarısının uzatılması kararı, salgın nedeniyle turizmde zor bir dönemden geçen Türkiye’yi olumsuz etkiliyor. Ankara hükümeti, Alman turistleri ağırlamak için yoğun girişimlerde bulunuyor.

Alman Haber Ajansı’nın (dpa) ulaştığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu hafta içinde telefonda görüşerek, aralarında bu konunun da olduğu gündemdeki çeşitli gelişmeleri değerlendirecek. Erdoğan’ın bu görüşmede, Türkiye için seyahat uyarısının kaldırılmasını talep edeceği düşünülüyor.

Ancak Berlin için bu kararı almanın kolay olmadığı, zira Türkiye’ye istisna getirilmesi durumunda Mısır, Tunus gibi AB üyesi olmayan diğer turizm ülkelerinin de baskıyı artıracağı öngörülüyor.