İngiltere’de köle tüccarının heykelini alaşağı edip nehre attılar

İngiltere’de ırkçılık karşıtı protestolar sırasında göstericiler, 17. yüyzyılda Afrika’dan getirdiği köleleri satan ve buradan kazandığı parayla kiliselere yardımda bulunduğu için ‘hayırsever’ olarak da tanınan Edward Colston’un heykelini yıktı.

Bristol kentinde binlerce kişi Floyd cinayetini ve artan polis şiddetini protesto etmek için sokaklara indi. Protestocular, gösteriler sırasında Edward Colston’ın bronzdan heykelini ip ve halat yardımı ile yıktı.

Yıkılan heykel, Colston’un  ‘hayırseverliğini’ anmak adına 1895’te Bristol’ün merkezine inşa edilmişti. Colston, 1672-1689 yılları arasında 80 bin Afrikalı erkek, kadın ve çocuğun Amerika’ya köle olarak götürmüştü. Kurduğu Royal African Company ile köle ticaretinde tekelleşen Colston’ın o dönemde yaptığı köle ticaretiyle elde ettiğine inanılıyor.

6-8 hafta süren yolculuklarda köle yapılmak için Amerika’ya götürülen siyahlardan binlercesinin hastalık, cinayet ve işkenceyle öldüğü belirtiliyor.

1895’te yapılan bronz heykelin kaldırılması için geçtiğimiz yıllarda düzenlenen imza kampanyasına 11 bin kişi destek vermişti.