Sokak zeminine ‘siyahilerin hayatı önemli’ yazdılar

Amerika’da siyahi vatandaşın polis işkencesiyle hayatını kaybetmesiyle patlak veren protestolar kapsamında, Beyaz Saray yakınında bir sokağın zeminine dev harflerle ‘Siyahilerin hayatı önemlidir’ yazıldı.

CNN’in haberine göre, yazı için Washington DC’deki 16. Cadde üzerindeki bir blok ile yan bina arasında kalan zemin seçildi. Cuma sabahı erkenden bölgede buluşan aktivistler, zemini sarıya boyayarak, dev puntolarla ‘BLACK LIVES MATTER-Siyahilerin hayatı önemlidir’ yazısını yazdı. Yazı, çevredeki apartmanlardan rahatlıkla seçilebiliyor.

Zemine yazılan slogan, protestolarda en çok taşınan pankartlar arasında. Haberin devamında CNN, protesto eylemlerinin hafta sonu süreceğini belirtiyor.

Sosyo-ekonomik eşitsizlik ve ayrımcılık

ABD’de George Floyd’un ölümünün bu kadar tepki çekmesi ve yaygın protestolara neden olması, uzun bir geçmişe dayanan ve kökleri derinlerde olan sosyo-ekonomik eşitsizliklere, ırkçı ve ayrımcı politikalara dayandırılıyor.

Bugünkü protestoların, 50 yılı aşkın bir süre önce Martin Luther King’in önderliğinde başlayan ve Afrika kökenli Amerikalıların yurttaş hakları için mücadele eden Sivil Haklar hareketinden bu yana en yaygın ırk temelli eylemler olduğu belirtiliyor.