Bulgaristan’da bakan yardımcısı zehirli atık yolsuzluğundan tutuklandı

Bulgaristan Çevre Bakanı Yardımcısı, yasadışı tehlikeli atık ithalatı ve geri dönüşümüyle ilgili bir şebekenin bir parçası olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Bulgaristan basınına yansıyan bilgilere göre, Bakan Yardımcısı Krasimir Jivkos, İtalya’dan standartlara uymayan atıkların ülkeye getirilmesinde görevini kötüye kullanmakla suçlanıyor. Jivkov’la birlikte iş ve bürokrasi dünyasından 5 kişinin tutuklandığı soruşturmaya ilişkin savcılık açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgilere yer veriliyor: ”Merkezi Montana’da bulunan bir akü şirketi de bu suç eyleminden yararlandı. Başlangıçta Almanya’ya ihraç edilen tehlikeli atık üretildi. Bu hizmet için yüksek bir fiyat ödendi, bu fiyat da nakliye maliyetlerinden dolayı daha da pahalılaştı. Tasarruf yapmak amacıyla şirket, kontrol ettiği hayali şirkete göndermeye başlayarak atıkları kağıt üzerinde işlemeye başladı, böylece büyük bir kar elde etti ve büyük miktarlarda vergi ödemekten kurtuldu.”

Ocak ayında başlatılan soruşturmaya göre, bakan yardımcısı Krasimir Jivkov, emri altındaki bürokratlara, hayali atık geri dönüşümü yapan firmayı kayırmaları için baskı yapmakla suçlanıyor.

Yılın ilk ayında İtalya’dan ithal edilen 157 konteyner mal, şüpheli bulunduğu için iade edilmiş, skandalın genişlemesi üzerine Çevre Bakanı önce istifa etmiş, ardından tutuklanmıştı. Geçen hafta gerçekleşen tutuklamaların aynı dosyanın devamı olduğu değerlendiriliyor.