Komşu ülke Moldova ile diplomatik kriz

Moldova başbakanının Romanya’yı hedef alan açıklamaları sonrası, bu ülkenin Bükreş’teki büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Moldova Başbakanı İon Chicu’nun açıklamalarına ilişkin olarak Moldova’nın Bükreş Büyükelçisi Mihai Gribincea’nın kuruma çağrıldığı ifade edildi. Açıklamada, Romanya’ya yönelik karalayıcı açıklamaları kabul edilemez olduğu belirtildi.

Söz konusu görüşmeden sonra Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Moldovalı mevkidaşı Oleg Tulea ile telefonda görüştü.

Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi……

Gepostet von Ion Chicu am Freitag, 22. Mai 2020

İki ülke arasında patlayan skandal, Moldova Başbakanı Chicu’nun kişisel facebook sayfasında yaptığı açıklamalar. Romanyalı AB parlamenteri Siegfried Mureşan’ın Moldova’yı ‘AB’nin tavsiye ettiği reformaları hayata geçirmemekle’ suçlaması üzerine, Moldova Başbakanı İon Chicu, sert bir karşılık verdi. Chicu, ”Avrupa kurumlarına ezilen adamlar, bize patronluk taslıyor. Bizi kendi vatandaşlarımızın fikirleri ilgilendirir. Avrupa’nın en yolsuz ülkesi olarak siz ne yaptınız?” ifadelerini kullandı.

Chicu’nun paylaşımına çok sayıda eleştri geldi. Liberal Partili Adrian Lupu, Chicu’ya ‘Romen vatandaşlığını bırakma’ çağrısında bulundu. Chicu’nun gelen yorumlardan bazılarını silmesi de takipçileri tarafından eleştirildi.

Moldova’da Rus yanlısı cumhurbaşkanı İgor Dodon’un eski danışmanı olan İon Chicu, kasım ayından bu yana başbakanlık görevini yürütüyor.