Avrupa Parlamentosu’nda Silivri cezaevi tartışıldı; siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi

Avrupa Parlamentosu’nda (AP), dünya genelinde siyasi tutuklulara yönelik yapılan haksızlıklar ve tutukluluk şartları, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve bazı savcıların da katılımıyla komite toplantısında tartışıldı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, ” Silivri Hapishanesiyle ilgili haberler aldım, 40’tan fazla vaka teşhis edilmiş. Bu şartlar altında büyük ihtimalle bütün tutuklular tehlike altındadır. Benim üzerinde ısrarla durmak istediğim nokta şu: Tutuklular arasında ayrım yapılmasına hayır! Siyasi tutukları hapiste tutarak isleri suçlardan dolayı toplum güvenliğin tehlikeye atacak insanların salıverilmesine hayır!” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde sadece hüküm almışların değil, tedbiren tutuklu çok sayıda insanın olduğuna vurgu yapan raportör Amor, ”Bu insanlar teknik olarak masum kabul edilebilir. Eğer yargı sürecini hapishane dışında geçirmelerini gerektiren geçerli bir durum varsa bu tedbir amaçlı tutuklular için uygulanmalıdır.” uyarısında bulundu.

Türkiye’de koronavirüs salgınında vaka sayıları istikrara kavuşurken, cezaevlerindeki rakamlar hızla yükselişte. Geçen perşembe günü açıklanan rakamlara göre Silivri Cezaevi’nde koronavirüs görülen hasta sayısı 44. Ancak, tutuklu yakınları ve avukatlarından gelen bilgiler, bu tarihten sonra bu hastalığa yakalanan sayısında büyük artış olduğu yönünde.

Resmi makamlar, şimdilik bu iddialara karşı sessizliğini koruyor.