Romanya’da olağanüstü hal 15 Mayıs’ta son buluyor

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ‘9 Mayıs Avrupa Günü’ nedeniyle yayınladığı mesajda önümüzdeki yıllarda da Rus tehditlerinin devam edeceğini söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, olağanüstü halin 14 Mayıs gecesi son bulacağını duyurarak, vatandaşın 15 Mayıs’tan itibaren sokağa serbestçe çıkabileceğini söyledi.

Orban kabinesiyle Cotroceni Sarayı’nda bir araya gelen Romanya Cumhurbaşkanı, alınan kararları açıkladı. 15 Mayıs’ta itibaren ‘acil durum’ yerine ülkede ‘alarm durumu’nun yürürlüğe gireceğini kaydeden İohannis, salgına karşı önlemler alınmak kaydıyla, berber, kuaför, diş klinikleri ve müzelerin açılacağı müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı İohannis, ”Her şeyden önce, 15 Mayıs’tan sonra, prensip olarak, çalıştığımız yerleşim yerinin sınırları içinde hareket edebiliriz. Ancak şu açık ki; abartmak iyi değildir. Şehir içinde hareket gerektiği kadar yapılacaktır, ancak nereye gittiğimizi önceden bildirmeye gerek yoktur.” dedi.

Duyrulan yeni tedbirlere göre, şehirler arası seyahatler beyanname doldurularak yapılacak, karantina bölgeleriyle ilgili yasaklarda gevşeme olmayacak.

Öte yandan, 3’ten fazla kişinin bir araya gelmesine izin yok. Kapalı alanlarda ve toplu taşımada maske takmak ya da ağzı ve burnu bir bezle kapatmak zorunlu olacak. Alışveriş merkezleri ve diğer işyerlerinin açılmasına dair kararlar, daha sonra duyrulacak.