Romanya’nın hububat ihracına koyduğu yasak Türkiye’yi olumsuz etkileyecek

Ekonomi gazetecisi Ali Ekber Yıldırım, hububat ve yağlı tohumlarda dışa bağımlı olan Türkiye’nin, Romanya ve Rusya’nın bu ürünlerin ihracını yasaklamasıyla birlike, bitkisel yağda ve yem sektöründe sıkıntı yaşayacağını yazdı.

Dünya gazetesindeki köşesinde, Türkiye’nin ayçiçeği, mısır ve soya gibi ürünleri ithal ettiğini vurgulayan Yıldırım, ”İhracat yasaklarının uzun sürmesi durumunda bu ürünlerin üretiminde kendine yeterli olamayan ve ithalat yapmak zorunda olan Türkiye, bitkisel yağda ve yem sektöründe sıkıntı yaşayabilir.” öngörüsünde bulundu.

Ali Ekber Yıldırım, Dünya gazetesinin dünkü sayısında yayımlanan yazısında şöyle devam etti:

Yıllardan beri yağlı tohumlar üretiminin desteklenmesi, üretimin artırılması gerektiği dile getirilmesine rağmen ihtiyacı karşılayacak seviyede üretim artışı sağlanamadı. İthalat artarak devam ediyor. Ancak, ihracat yasakları bu ürünlerde daha şimdiden fiyatları ton başına 100 dolar civarında artırdı.

Yapılan tahminlere göre yeni ürün hasadına kadar Türkiye’nin mevcut stoklarının yeterli olmaması nedeniyle ithalata devam etmesi bekleniyor. Bu amaçla ayçiçeğinde ve ham yağ ithalatında vergi indirimi yapıldı. Ancak, ithalat yapılan ülkelerdeki alıcılar vergi indirimi getirildikten sonra fiyatları artırdı. Bu nedenle vergi indirimi Türkiye’ye değil ithalat yapılan ülkeye yarayacak.

Özetle, ayçiçeğinde, mısırda, soyada dışa bağımlı olan Türkiye, başka ülkelerin ihracat yasaklarından olumsuz etkileniyor. Ayçiçeği örneğinde anlattıklarımız diğer ürünler için de geçerli. Yıllardır tarımda yapılan hataların faturasını yine tüketici ödüyor. Ülke olarak hepimiz ödüyoruz. Yıllardır vurguladığımız gibi ithalat politikasından vazgeçerek üretimi artırmak zorundayız.