Romanya’dan nakliyeciler için yeni önlemler

Romanya İçişleri Bakanlığı, covid-19 salgınıyla mücadelede, yolcu ya da malların karayolu taşımacılığına ilişkin yeni önlemler aldı. Buna göre, şoförler hastalık belirtisi göstermediği ve yanında koruyucu malzeme bulundurduğu takdirde karantinaya alınmayacak. Ülkeden transit geçenler, eğer bir hastalık belirtisi göstermiyorsa, bir form doldurarak Romanya içinde yol alabilecek.

Yayımlanan 7 sayılı askeri kararname, ülke içi ve ülkeden transit olarak geçecek uluslararası taşımacılara bazı kolaylıklar ve yükümlülükler getiriyor. Getirilen yeni kurallar şunlar:

2,4 tondan ağır yükü bulunan tır şoförlerine hastalık belirtisi göstermedikleri ve kişisel koruyucu malzemeleri bulundurdukları takdirde, Romanya’ya girişlerinde karantina uygulanmayacak. Ancak, sürücüler Romanya Ulaştırma, Altyapı ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Romanya’da geçirecekleri süre zarfında bulunacakları yerlere dair bilgi ve iletişim numaralarını içeren bir formu Romen makamlarına bildirmekle yükümlü.

Romanya’dan transit geçiş yapacak tır şoförleri, hastalık belirtisi göstermedikleri ve aşağıdaki şartları karşıladıkları takdirde, bir sağlık bildirim formu doldurmadan ülkede seyahat edebilecek.

a) Rotadan sapmadan sadece Romanya makamlarının belirlediği transit koridorları ve sınır geçişlerini kullanmak,
b) Romanya’dan geçiş süresinin konaklama dahil 48 saatin altında olması,
c) Araçların sadece Romen makamlarının belirlediği transit koridorlarındaki park yerlerini kullanması.

Yukarıdaki şartların yerine gtirilmediği durumlarda, araç sürücüsü masraflarını kendisi karşılamak kaydıyla 14 günlük karantina uygulamasına tabii tutulacak.

Sürücüler, Romanya’ya girişlerinde Romen makamlarınca verilecek özel bir etiketi (sticker) araca yapıştırmakla yükümlü.

Sürücülerin, ayrıca Romanya Ulaştırma, Altyapı ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan transit formunu taşımaları gerekiyor.